O descoperire notabilă este prezența rațelor moțate (Aythya fuligula) pe Lacul Morii. Deși populația acestei specii este relativ mică în România, rațele moțate aleg să ierneze aici, oferind un spectacol vizual unic. Potrivit informațiilor oferite de SOR București, aceste păsări au fost văzute atât pe Lacul Morii, cât și pe lunca Dâmboviței.
„Mergând în căutarea cufundarilor polari, s-ar putea să ne întâlnim și cu frumoasele rațe moțate (Aythya fuligula). E drept, moțul e mult mai vizibil la masculi, cum este și cel din prima fotografie. Vestea bună este că prietenii de la SOR Bucureşti ne-au spus că le-au văzut recent pe Lacul Morii.
Un număr mic de rațe moțate sunt prezente pe tot timpul anului în România, specia chiar cuibărind la noi. Însă, pe timpul iernii, vin în număr mare din Europa de Nord și pot fi observate și în București, pe Lacul Morii, dar și pe lunca Dâmboviței, amonte de vărsarea în lac”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook Rețeaua pentru Natură Urbană.
Pentru locuitorii din vestul Capitalei, Lacul Morii este o destinație accesibilă unde pot admira o varietate impresionantă de păsări. Printre speciile cele mai cunoscute care pot fi observate aici se numără cufundarul mic, rața de ghețuri și pescărușul argintiu. În plus, minunile iernii includ o gamă variată de specii de păsări mai puțin întâlnite, cum ar fi pietrarul sur sau prundărașul gulerat mic.
„O plimbare pe malul Lacului Morii îți crește șansele să te întâlnești cu o mulțime de specii interesante: cufundarul polar, cufundarul mic, rața de ghețuri, rața catifelată, pescărușul argintiu și alte minunății.
Pe lângă ele, vedetele sezonului de iarnă, sunt multe alte specii de păsări pe care le poți urmări sau fotografia, de la sticlete, la prundăraș gulerat mic, pietrar sur, rațe moțate și stârci de mai multe feluri. Cei care merg mai des pe Lacul Morii au o listă lungă de păsări observate și fotografiate acolo”, scrie pe grupul de Facebook Păsări de pe Lacul Morii și din zona Chiajna.