Aida Parascan, fosta câștigătoare Masterchef România, a vorbit, recent, despre importanța unui stil de viață sănătos. În același timp, nutriționista Codruța Pantelimon a dezvăluit ce trebuie să mâncăm pentru a avea o viață lungă.
Alimentația reprezintă un pilon principal al stitului de viață sănătos. Aceasta presupune că îi oferim organismului elementele necesare, în cantitățile optime, care să îi asigure o funcționare adecvată și să îi satisfacă nevoile primordiale. Cu toate că pare simplă, expresia ”alimentație sănătoasă” include o serie de principii alimentare care satisfac nevoile de bază ale corpului uman, oferindu-i resursele necesare pentru o bună dezvoltare și supraviețuire.
Pentru a putea duce o viață echilibrată și a ne proteja împotriva mai multor afecțiuni, alimentația sănătoasă este cheia. Consumând alimente bogate în nutrienți și evitându-le cât mai mult pe cele care conțin zahăr, sare sau grăsimi nesănătoase, ne putem menține într-o stare fizică bună o perioadă cât mai îndelungată.
Aida Parascan, fostă câștigătoare MasterChef, consideră că apa și cantitatea de mâncare sunt foarte importante.
„Ca să trăiești mult, contează, în primul rând apa, care trebuie să fie alcalină, microstructurată și antioxidantă, apoi important este postul intermitent, adică să faci pauze și de câte 14 ore, între ultima masă din zi și următoarea.
Dar, cu cât mănânci mai puțin, cu atât vei avea o viață mai lungă. Mai trebuie să ținem cont și de combinațiile dintre alimente, acestea trebuie sa fie compatibile”, a spus aceasta pentru Click.
Pe de altă parte, nutriționista Codruța Pantelimon consideră că, de fapt, un întreg cumul de factori contribuie la îmbunătățirea vieții.
„O dietă, bazată pe fructe, legume, nuci și produse apicole, ar intra pe lista traiului edenic. Însă, nu numai acestea, ci și starea de bine, pe care fiecare dintre noi ar fi fain să ne-o autoeducam: de la expresia „fă rai din ce ai”, până la gândurile bune emise. Într-un cuvânt, acest cumul de factori (climă, apă, hrană, stare de spirit) înseamnă miracolul vieții. Totuși, aș dori să mă opresc un pic la acele alimente care nu ar trebui să lipsească din dieta noastră zilnică, pentru a „provoca” organismul să atingă suta de ani. În funcție de anotimp, natura este atât de bună încât ne ghidează spre alegerile potrivite”, a declarat aceasta.
În același timp, dietele de iarnă și de vară nu sunt identice, așa că trebuie să fim atenți la ce și cum consumăm.
„Așadar, dieta de iarnă e una, dieta de vară e alta. Cel puțin, la noi, pe plaiurile mioritice. În anotimpurile friguroase recomand produsele lactate: brânzeturi, lapte, unt și, din când în când, separat, grăsimi animale provenite de la orătăniile crescute în aer liber.
Totodată, nucile diverse, sâmburii, semințele și produsele apicole sunt recomandate. De exemplu, nucile românești, braziliene, alunele de pădure, caju, migdalele, sâmburii de caise, semințele de dovleac, lăptișorul de matcă, fagurele de miere și propolisul aduc un aport benefic”, a mai adăugat specialista în nutriție.
Odată cu venirea primăverii, este important să consumăm legumele crude. Vitaminele se pierd în urma preparării termice.
Când vine primăvara, natura îți schimbă direcția, oferindu-ți 99, 99% verde în farfurie: spanac, salate diverse, usturoi și ceapă verde, urzici și alte plante comestibile, verzi, din pădure. Pe lângă acestea, fructele vin și ele cu un pachet „full option” de nutrienți. O mare parte din acestea, recomand a fi consumate crude, fară a fi prelucrate termic. Păstrați un echilibru de 20% carne/ pește și restul de 80% -legume, leguminoase, boboase și fructe consumate crude. Cei care trăiesc și pentru 90 de ani au o alimentație bazată pe: 40% – cereale nedecorticate, 30% – legume, 15% – fructe, 10- leguminoase, boboase (fasole, mazăre, linte, soia, năut) și doar 1% – alimente de proveniență animală”, a mai spus Codruța Pantelimon.