Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat importanța acestui nou cadru legislativ, care redefinește rolul pădurilor atât din punct de vedere economic, cât și ecologic.
„Mă bucur că, după 15 ani, avem un nou Cod Silvic – elaborat prin PNRR, de un grup de profesionişti în domeniu, din care au făcut parte cadre universitare de la Universitatea TRANSILVANIA din Brasov, Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava şi specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea. Codul Sivic este un document esenţial pentru România care decurge din provocările majore legate de protecţia pădurilor, gestionarea resurselor naturale şi adaptarea la schimbările climatice şi contribuie la conservarea unui patrimoniu natural valoros pentru viitoarele generaţii, la dezvoltarea economică a comunităţilor rurale şi la îndeplinirea obiectivelor internaţionale de protecţie a mediului, prin gestionarea sustenabilă a pădurilor, prevenirea defrişărilor ilegale şi protejarea biodiversităţii. Astăzi nu mai vorbim doar despre lemn, ci şi despre importanţa pădurii pentru fiecare dintre noi, ca mediu de relaxare şi de deconectare, ca aliat de încredere în lupta împotriva schimbărilor climatice. Nu vorbim doar despre industria lemnului, ci şi de un sector economic, care a ajuns la 3,5% din PIB, având un aport important în balanţa comercială a României”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
Printre cele mai semnificative modificări aduse de noul Cod Silvic se numără măsuri menite să îmbunătățească accesul public și să protejeze pădurile:
– Se permite accesul liber pentru plimbări pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din țară.
– Se introduc sancțiuni severe, precum confiscarea mijlocului de transport pentru transporturile ilegale de lemn de minimum 20% din încărcătură sau cel puțin 5 mc fără acte.
– Este interzisă implicarea personalului din autorități și administrațiile silvice, precum și a rudelor de gradul II, în activități economice din domeniul silvic.
– Se limitează tăierile la ras în aproape jumătate din suprafața forestieră a țării, inclusiv în Parcurile Naturale și în siturile Natura 2000.
Totodată, Codul introduce concepte noi, cum ar fi „insulele de îmbătrânire” – suprafețe forestiere de minimum 0,1 ha care vor fi protejate integral pentru menținerea biodiversității.
Noul Cod Silvic asigură un cadru legal pentru implementarea unor măsuri digitale care să prevină tăierile ilegale și să identifice rapid responsabilii. De asemenea, se pune accent pe împădurirea terenurilor abandonate, o inițiativă susținută de stat pentru refacerea suprafețelor forestiere.