Pâinea este nelipsită din coșurile de cumpărături ale românilor și puțini oameni țin cont de cât de sănătoasă este aceasta. Astfel, îți vom prezenta topul celor mai sănătoase tipuri de pâine pe care să le incluzi în alimentație.
Există mai multe tipuri de pâine care se disting prin beneficiile lor nutriționale. În rândurile de mai jos vei descoperi cele mai sănătoase tipuri de pâine și îți vom prezenta o rețetă simplă pentru pâinea integrală.
Citește și: Cât de periculoasă este pâinea feliată din comerț. Semnalul de alarmă tras de Dragoș Pătraru
Poate părea surprinzător, dar un român consumă, în medie, aproape 90 de kilograme de pâine pe an. Când vine vorba despre cea mai sănătoasă pâine, părerile sunt împărțite. Totuși, specialiștii susțin că pâinea integrală se numără printre cele mai bune variante, aceasta ajutând la menținerea glicemiei și a tensiunii arteriale în limite normale. Iată topul celor mai sănătoase tipuri de pâine:
Dacă doriți să aveți pe masă o pâine delicioasă și sănătoasă, atunci trebuie să încercați această rețetă. Timpul de pregătire este de 15 minute, urmat de o perioadă de odihă de două ore și 30 de minute. De asemenea, pâinea se coace în aproximativ 40 de minute, notează The Guardian.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Folosiți făină integrală, dar și făină albă. Amestecați-le într-un castron mare și adăugați drojdia, sarea și zahărul, apoi topiți untul. Zrobiți jumătate de tabletă de vitamina C până devine pudră, adăugați-o în vasul cu făină și amestecați bine. Apoi, amestecați 300 de ml de apă călduță cu untul topit și încorporați-le în făină.
După ce aluatul devine moale și lipicios, acoperiți vasul și lăsați-l să se odihnească timp de 10 minute. Între timp, ungeți ușor o suprafață de lucru curată cu un ulei fără gust. După ce aluatul se odihnește, întindeți-l pe suprafața unsă, îndoiți-l pe jumătate și împingeți-l cu podul palmei. Apoi, puneți aluatul înapoi în bol și lăsați-l timp de 10 minute.
Repetați procesul de încă două ori, la intervale de 10 minute, apoi lăsați aluatul să se odihnească timp de 10 minute. Turtiți aluatul într-un dreptunghi și rulați-l strâns. Îl puneți în tavă, îl acoperiți și îl lăsați să se odihnească într-un loc cald până își dublează dimensiunea.
Preîncălziți cuptorul la 240°C și coaceți pâinea timp de 20 de minute. Apoi, reduceți temperatura cuptorului la 220°C și mai coaceți încă 15-20 de minute, până când crusta devine maro. Scoateți pâinea din cuptor și lăsați-o să se răcească complet înainte de a o felia.
Citește și: Pâinea care îngrașă cel mai mult: cea proaspătă sau prăjită? Care e diferența dintre cele două