Crește vârsta de pensionare. Afectați vor fi atât italienii, cât și mulți dintre românii care locuiesc și muncesc de ani buni în Peninsulă. Potrivit unui anunț făcut recent de Institutul Național de Prevederi Sociale din Italia, din 2027 se va putea ieși la pensie abia la 67 de ani și trei luni. Cei care vor să se pensioneze anticipat, o vor putea face abia după ce au cotizat 43 de ani și o lună.
Autoritățile sunt de părere că noile schimbări privind vârsta la care se vor putea pensiona angajații italieni sunt necesare deoarece speranța de viață a crescut semnificativ. Președintele Istat (Institutul Național de Statistică), Francesco Maria Chelli spune că în 2029 vârsta minimă la care se va putea ieși la pensie va fi de 67 de ani și șase luni.
Conform legislației din Italia aflată în vigoare, în următorii doi ani, adică în 2025 și 2026, vârsta de pensionare va rămâne la 67 de ani. Pentru a ieși la pensie anticipat este nevoie de o perioadă de cotizare de 42 de ani și 10 luni pentru bărbați, respectiv 41 de ani și 10 luni pentru femei, plus o perioadă suplimentară de trei luni, cunoscută ca „fereastră flotantă”.
Cei mai afectați de noile modificări sunt cei născuți în 1960. Această generațiem cunoscută și ca„baby boomers”, a fost exclusă anterior de la beneficiile oferite prin „Cota 100” (o măsură care permitea pensionarea anticipată la 62 de ani, cu 38 de ani de contribuții, până în 2021). Acum, ei se confruntă din nou cu obstacole, fiind blocați de noile cerințe de vârstă și cotizare. Această situație poate genera noi valuri de „exoduri” ale lucrătorilor care s-au înscris în programe de pensionare treptată sau „izopensie” (planuri de pensionare anticipate). Aceștia riscă să rămână neprotejați pentru o perioadă de câteva luni, scrie stiridiaspora.ro.
Citește și Avertisment de la Casa de Pensii. Pensionarii trebuie să meargă neapărat la bancomat!
Lara Ghiglione, secretarul confederal al CGIL, solicită clarificări imediate din partea INPS și a ministerelor competente, precizând că este inacceptabil ca deciziile cu un impact social atât de mare să fie luate fără o bază legală clară și fără o informare corespunzătoare a populației.
„CGIL solicită clarificări imediate din partea INPS și a ministerelor competente. Este inacceptabil ca deciziile cu un impact social atât de mare să fie luate fără o bază legală clară și fără o informare corespunzătoare a populației,” a declarat Ghiglione.
Ezio Cigna, responsabilul pentru politicile de asigurări sociale în cadrul CGIL, a precizat că noile criterii de calcul introduse de INPS impun o creștere progresivă a cerințelor. Din 2029, cerința
pentru pensia anticipată va crește la 43 de ani și trei luni de cotizare, în timp ce vârsta pentru pensia standard va ajunge la 67 de ani și cinci luni.
În prezent, ghidul pentru estimările viitoare este cel de-al 25-lea Raport al Contabilității Generale de Stat din 2024, care prevedea o creștere de o lună a vârstei de pensionare în 2029. Cu toate acestea, în lipsa unor clarificări oficiale, scenariul actual pare să înrăutățească situația pentru cei care se apropie de vârsta de pensionare.
Guvernul italian a extins recent măsurile de flexibilitate pentru pensionare, incluzând scheme precum „Cota 103”, „Social Ape” (o formă de asistență pentru pensionare anticipată) și „Opțiunea pentru femei”. De asemenea, a fost întărit bonusul „Maroni” pentru cei care aleg să rămână în activitate. Totuși, aceste măsuri par insuficiente pentru a contracara efectele noilor cerințe.
Citește și Pensii ianuarie 2025. Anunţul aşteptat de 5 milioane de pensionari, vin banii pe carduri!