Peste 200 de hectare de terenuri virane, unele ocupate cu secții dezafectate sau ruine ale secțiilor combinatului siderurgic din Hunedoara, îi întâmpină pe călători la marginea Hunedoarei, în jurul oțelăriei și lamionarelor rămase în activitate din actualul combinat ArcelorMittal Hunedoara. Anunțul începerii, în aceste zile, a construcției unei fabrici de componente plastice pentru industria auto, pe un teren viran de circa două hectare care fusese în trecut folosit de combinat ca secție de materii prime a stârnit nemulțumirea unor localnici, care consideră că numărul locurilor de muncă va fi prea mic, potrivit Adevarul.
„Într-o primă fază, suprafaţa totală amenajată va fi de 17.750 metri pătrați, din care 3.367 metri pătrați vor fi ocupaţi de o hală şi câteva anexe. Conform informaţiilor furnizate de investitor, se doreşte ca lucrările de construcţie să se finalizeze în toamna acestui an, iar noua fabrică să devină funcţională până cel târziu la finele anului curent. Pentru început, aici vor fi create 40 de noi locuri de muncă, însă reprezentanţii companiei Schieffer Industries spun că proiectul prevede o extindere ulterioară a capacităţii care va duce, într-o a doua fază, la dublarea numărului de locuri de muncă”, a informat Primăria Hunedoara.
În vecinătatea terenului pe care va fi construită fabrica de mase plastice, un teren de cinci hectare a fost achiziționat de companie care anunța în 2023 construcția unei fabrici de produse extrudate de aluminiu reciclat, folosite în construcții.
„Într-o primă fază, fabrica va avea 100 – 120 de angajați, urmând ca, pe măsură ce procesul de producție se va dezvolta, numărul salariaților să ajungă la 250”, informa în 2023 compania Premium Cast.
„Cele 40 de locuri de muncă oferite într-un oraș cu peste 1.000 de oameni aflați în șomaj sunt o bătaie de joc”, susține o localnică, într-un mesaj transmis Primăriei Hunedoara.
Un alt localnic se plânge, la rândul lui, de numărul mic al locurilor de muncă oferite de uzina care va fi ridicată pe un teren viran, acoperit cu ruine și deșeuri, scos din circuitul economic din anii ‘90.
Citește și: O nouă taxă specială din 2025. Cine sunt românii care vor trebui să achite taxă de protecție civilă
„Acolo trebuia ridicată o fabrică, unde să lucreze 3.000 de persoane în trei schimburi: Iar peste drum de combinat, la fosta haldă a zgurii (n.r. un teren pe care este plănuit un centru comercial) o altă fabrică, să aibă 5.000 – 6.000 de angajați. Iar în locul unde au funcționat laminorul 800, furnalele și cocseria, o altă uzină, cu 3.000 de angajați și nu pe salariul minim”, spune acesta.
Alți localnici se declară nemulțumiți de viitoarea investiție pentru că, fiind o fabrică din industria auto, acesta presupune că va oferi salarii mici ori va prefera muncitori din țările asiatice. Altul reclamă, la rândul lui, că s-au vândut hectare de pământ unor firme care aduc în total vreo 150 de locuri noi de muncă.
„40 de locuri de muncă sunt bine. Azi – mâine vin roboții și vor trebui numai zece locuri de muncă”, comentează un alt localnic.
Cine se îl mai mulțumească pe român? Se întreabă, ironic, un alt hunedorean.
„Să se dea locuri de muncă la 4.000 de euro pe lună la toată lumea! Stați la rând! Nu te băga dom’le în față, că nouă ne place munca mai mult decât dumitale!”, comenetează acesta.