Virusul care se răspândește în China continuă să se extindă și în România. INSP a confirmat vineri primul caz de metapneumovirus (HMPV) din București și este vorba despre un copil de 12 ani, diagnosticat inițial cu pneumonie, la Institutul „Matei Balș”, anunță surse citate de Antena 3.
Cazul de infectare cu HMPV a fost detectat și raportat în cadrul sistemului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI).
Copilul diagnosticat cu HMPV a fost deja externat și se simte bine.
Primul caz de îmbolnăvire din țară a fost înregistrat, joi, 9 ianuarie, la o femeie care nu a călătorit în străinătate, potrivit medicului șef al DSP Bihor, dr. Călin Sonea. Potrivit acestuia, pacienta este o femeie de 67 ani din Oradea care nu a călătorit în afara ţării. Ancheta epidemiologică urmează să stabilească modul în care s-a îmbolnăvit.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susține că virusul din China, HMPV, depistat și în România și care a provocat multe îmbolnăviri în ultimele săptămâni nu reprezintă o noutate, întrucât a fost identificat pentru prima oară în 2001, iar în România, în fiecare an, se înregistrează zeci de mii de cazuri.
”Anual sunt mii de cazuri de infecție cu HMPV. Confirmările de laborator sunt multiple în fiecare an. Nu se face însă testare de rutina”, a transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Metapneumovirusul uman (HMPV) este virusul respirator comun, care se răspândește în China și în mai multe orașe din lume, inclusiv în România. Prezintă simptome ușoare precum cele cunoscute în cazul unei răceli, însă pot exista și complicații în rândul persoanelor vulnerabile.
„Virusul din China nu reprezintă o noutate. Este un metapneumovirus de origine umană, care a fost detectat pentru prima dată în anul 2001. Ceea ce trebuie să știm despre HMPV este că se manifestă la fel ca un virus respirator comun. Provoacă infecții respiratorii și dă simptome asemănătoare unei răcei clasice. În primă fază, virusul respirator HMPV nu pune probleme de sănătate majore organismului”, a declarat medicul Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală.
În cazul virusului nou din China, simptomele sunt asemănătoare cu ce se întâmplă în cazul gripei sau în cazul altei infecții respiratorii. Printre cele mai comune semne ale bolii pot fi: febră, frisoane, stare generală modificată, tuse, durere musculară sau articulară, congestie nazală și dificultăți de respirație.