Edward Snowden a solicitat azil politic în 21 de ţări. Care dintre acestea nu îl primesc

Fostul consultant al serviciilor de informaţii americane Edward Snowden a solicitat azil politic în 21 de ţări, printre care se numără Rusia, Islanda, Ecuador, Cuba, Venezuela, Brazilia, India, China, Germania şi Franţa.
Romania TV
02 iul. 2013, 06:11
Edward Snowden a solicitat azil politic în 21 de ţări. Care dintre acestea nu îl primesc

Aceste cereri în numele lui Snowden au fost făcute de Sarah Harrison, o angajată britanică a WikiLeaks, care îl însoţeşte pe fugar din data de 23 iunie, când Snowden a părăsit Hong Kong-ul unde se ascundea după ce a demascat programul de supraveghere electronică al guvernului SUA, cu destinaţia Moscova, capitala rusă ce urma să devină doar un punct de tranzit spre o altă destinaţie, dar unde se află şi astăzi.

„Cererile de azil au fost predate unui responsabil al Serviciului consular rus de pe aeroportul Şeremetievo luni seara târziu”, potrivit unui comunicat postat pe WikiLeaks. „Documentele evidenţiază riscurile de persecuţie cu care se confruntă Snowden în Statele Unite şi Consulatul rus a început să le distribuie unor ambasade la Moscova”, se menţionează în declaraţia amintită.

Cereri de azil în numele lui Snowden au fost trimise către Austria, Bolivia, Finlanda, Italia, Irlanda, Olanda, Nicaragua, Norvegia, Polonia, Spania şi Elveţia, conform sursei amintite.

Cine nu-l vrea pe Snowden

Chiar dacă cererile lui Snowden pentru azil politic nu au ajuns toate ladestinaţiile prevăzute sau nu toate au fost examinate, Snowden a început de marţi să primească răspunsuri la unele dintre acestea.

Astfel, marţi, Spania a afirmat că cererea pentru azil politic a lui Snowden este „inadmisibilă” din punct de vedere juridic şi, în concluzie, nu o poate lua în considerare. José Manuel García-Margallo. Şeful diplomaţiei spaniole a precizat că legea azilului prevede posibilitatea de a conferi acest statut persoanelor care se află în Spania – şi nu este acesta cazul lui Snowden, după cum transmite Canal 24Horas.

Polonia a anunţat marţi că nu va acorda azil politic fostului consultant american al NSA. „Am primit o cerere care nu respectă condiţiile oficiale ale unei cereri de azil. Şi chiar dacă le-ar respecta, nu i-aş acorda aviz pozitiv”, a declarat pe Twitter ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, răspunzând întrebării unei jurnaliste.

Ministerul norvegian de Externe a precizat la rândul său marţi că a primit o cerere de azil din partea lui Snowden, fără a oferi detalii suplimentare.

În ceea ce-l priveşte pe Snowden însuşi, care s-a refugiat pe un aeroport din Moscova şi este căutat de Washington pentru spionaj, el şi-a retras cererea de azil politic în Rusia, după ce preşedintele Vladimir Putin a spus că „ar trebui să înceteze să facă rău partenerilor americani„, după cum a anunţat marţi Kremlinul.  Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a mai spus că este „imposibil” ca Rusia să-l extrădeze pe Snowden în Statele Unite, ţară care practică pedeapsa cu moartea.

Presiuni internaţionale

Fostul asistent tehnic al CIA l-a acuzat luni pe preşedintele Barack Obama că „exercită presiuni asupra liderilor” acelor ţări cărora le-a solicitat protecţia. În special, el l-a acuzat pe Obama că i-a ordonat vicepreşedintelui său, Joe Biden, să exercite presiuni asupra conducătorilor statelor pe lângă care a cerut azil cu scopul de a obţine extrădarea sa.

În acelaşi timp, Snowden i-a trimis o scrisoare preşedintelui Ecuadorului, Rafael Correa, căruia i-a mulţumit pentru sprijin şi pentru că a refuzat extrădarea sa. Într-un interviu, Correa a confirmat luni că vicepreşedintele american i-a cerut la sfârşitul săptămânii trecute să respingă cererea de azil politic din partea acestuia.

După cum au relatat mai multe media ruse, Snowden a cerut azil politic în Rusia. Fostul asistent tehnic al CIA a depus o cerere de azil politic în Rusia, a declarat luni seara consulul de serviciu de la Consulatul rus de pe aeroportul internaţional Şeremetievo, Kim Şevcenko, citat de Interfax.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, s-a abţinut de la orice fel de comentariu în legătură cu acest subiect, după cum remarcă agenţia de presă menţionată.

DailyBusiness
Klaus Iohannis NU va candida la alegerile parlamentare! Anunțul a fost făcut oficial
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Ce dezvăluie culoarea ochilor despre tine. Cei care au ochii căprui posedă o putere ascunsă
Capital.ro
A murit cea mai mare ACTRIȚĂ! Marea doamnă s-a stins chiar azi. Românii, în doliu
Playtech.ro
Doamne cât de frumoasă era Adriana Iliescu în tinerețe. Cea mai bătrână mamă din România era superbă
DailyBusiness
Senatul iartă pensionarii și le oferă mai mulți bani! Legea s-a adoptat AZI
Adevarul
Cât a ajuns să coste un apartament în cea mai mare comună a țării. Cu același preț s-ar putea lua mai multe locuințe în Spania sau Anglia
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Netflix pregătește o comedie fantastică: Despre aventurile unui bărbat divorțat. Video
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
Băiatul care a înjunghiat doi tineri în Grădina Botanică din Craiova a fost condamnat definitiv. Câți ani de închisoare îl așteaptă
Cancan.ro
Scandal pe bunurile soției lui Gabriel Vasiliu de la Puterea Dragostei. Ce pretenții au rudele Anei Maria, la o săptămână după înmormântare
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A explodat bomba despre Klaus Iohannis. S-a aflat ce a făcut președintele României: 18 ani ne-am judecat
StirileBZI
Nu ai voie să înregistrezi cu telefonul! Este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea 2 ani!
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de ani și mânca șapte mese pe zi
substantial.ro
Norvegia schimbă politica de azil pentru cetățenii ucraineni
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare COMPLETĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Studenţii cresc cu 20% cererea pe piaţa închirierilor de locuinţe şi trag în sus chiriile apartamentelor vechi