Un tânăr rezident a mărturisit, recent, că ia aproape 2.000 de euro net lunar la o secție de ATI din Cluj-Napoca. El susține că țara noastră are cel mai mare procent de medici raportat la țară care au plecat din România, însă, nu din cauza salariilor. În Irlanda, tot într-o secție ATI, tânărul câștiga dublu, dar a ales să se întoarcă în România.
Paul Oargă este medic rezident la Anestezie și Terapie Inensivă în Cluj, oferindu-le celor interesați informații despre acest domeniu în clipuri postate pe YouTube.În urmă cu 8 luni s-a întors în țară, după ce timp de aproape un an a lucrat într-o secție ATI din Irlanda.
„Vreau să profesez în România, să fiu medic specialist de ATI aici, la mine în țară. E foarte greu să fiu departe de români, oricât de multe probleme ar avea. În schimb, faptul că suntem parte din Uniunea Europeană pe mine m-a ajutat foarte mult. Am plecat foarte ușor în Irlanda, am putut să văd lucruri pe care poate nu le-aș fi văzut la noi în țară și pe care pot să le aduc aici, fie că este vorba de lucruri practice sau de mentalitate. Am văzut oamenii cum interacționează frumos între ei, am văzut un respect mai mare decât îl avem în spitalele din România”, a mărturisit el.
Tânărul a spus că, din păcate, România are cel mai mare procent de medici raportat la populație care au părăsit țara (37%) și lucrează în diferite locuri din lume.
„Motivul principal, deși greu de crezut de către opinia publică, nu este salarizarea, ci mai degrabă condițiile de muncă, managementul defectuos al spitalelor și faptul că simți că dezvoltarea ta personală se face „în ciuda faptului” nu „datorită” mediului de lucru. Încă nu am depășit medicina paternalistă, „cum zic eu așa e bine pentru că sunt șeful aici”, respectul reciproc între colegi și mai avem foarte mult de lucru la dezvoltarea inteligenței emoționale, în primul rând a medicilor”, a explicat el.
El a adăugat că nivelul de salarizare este „chiar bun”, problema fiind mai degrabă „mediul de lucru necorespunzător, orgoliile din secții și condițiile de muncă, unde lipsa de respect față de tine, de meseria ta, te face să te gândești dacă aparții acelui loc cu adevărat și poate ți-ar fi mai bine în altă parte, de unde și continuul exod medical pe care România îl trăiește”.
Chiar și așa, el crede că poate aduce valoare României și că are un rol.
„Am multă speranță, dar și idei, proiecte și chef de muncă. România vine cu avantajul de a avea loc de mai bine (aproape) pe toate ramurile de dezvoltare”, a mai mărturisit el.
Citește și: Ce salariu are un asistent medical. Mulți români visează la acești bani