Fiscul a pus ochii pe banii românilor. Câți bani poți să scoți numerar din bancă fără să intri în vizorul ANAF

În ultimii ani, a devenit un gest banal ce, pentru mulți, este parte din viața de zi cu zi, ceva ce fac fără să stea prea mult pe gânduri sau să analizeze. Specialiștii de la ANAF sunt însă vigilenți când vine vorba despre românii care scot bani de la bancomate.
Filip Stan
12 ian. 2025, 20:10
Fiscul a pus ochii pe banii românilor. Câți bani poți să scoți numerar din bancă fără să intri în vizorul ANAF

ANAF este tot mai atentă la ce se poate fiscaliza. Există câteva detalii ce atrag imediat atenția celor de la autoritatea financiară. În cazul în care nu vrei să fii luat în vizor de Fisc, e bine să știi câteva reguli simple când ajungi în fața unui ATM.

Tranzacțiile făcute de clienții băncilor sunt analizate atent nu doar de angajații instituțiilor bancare, dar și de cei de la ANAF. Este un pas important în lupta autorităților cu evaziunea fiscală.

Cu toate că, în ultima perioadă, se observă o schimbare clară a acestui obicei, mulți români încă preferă tranzacțiile cu cash. Puțini știu însă că sumele pe care le scot din conturi pot ridica semne de întrebare sau suspiciuni și pot chemați chiar să dea explicații pentru ele.

Este important de știut că românii care scot bani de la bancomate, în cazurile în care banii retrași depășesc un anumit prag, sunt verificați de Agenția Națională de Administrare Fiscală. ANAF poate iniția o investigație pentru a descoperi sursa fondurilor.

De la ce prag ar putea declanșa ANAF o anchetă

În general, retragerile zilnice maxime sunt stabilite de băncile de la noi din țară între 3.000 și 5.000 de lei, însă plafonul poate fi majorat, dacă se face o solicitare în acest sens.

Aproape toate tranzacțiile ce depășesc pragul de 1.000 de euro, adică echivalentul a aproximativ 5.000 de lei, intră în vizorul autorităților, instituțiile bancare fiind obligate să verifice identitatea clientului și să raporteze detaliile tranzacției.

În cazul tranzacțiilor de trec de pragul de 3.000 de euro, Agenția Națională de Administrare Fiscală ar putea declanșa o anchetă.

Pentru a evita complicarea lucrurilor, se recomandă clienților băncilor să solicite un document justificativ pentru astfel de retrageri, act ce poate fi folosit în fața autorităților fiscale dacă este necesar.

Suma pe care să nu o scoţi de la bancomat dacă vrei să nu te caute ANAF. Poţi rămâne fără 70% din ea!

În timp ce plățile cu cardul sunt tot mai încurajate, mulți români preferă să retragă bani cash din bancomat, fie din obișnuință, fie din reticență față de tranzacțiile electronice. Totuși, o decizie aparent simplă, precum suma retrasă, poate atrage atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Deși nu există o limită exactă fixată de autorități, sumele retrase de la bancomat ce depășesc pragul de 1.000 de euro (aproximativ 5.000 de lei) pot ridica semne de întrebare pentru ANAF.

Băncile sunt obligate să verifice identitatea clienților și să raporteze astfel de tranzacții, ca parte a măsurilor de prevenire a fraudelor fiscale.

Mai mult, dacă suma retrasă depășește 3.000 de euro, riscul de a fi investigat crește considerabil. ANAF poate iniția controale asupra sursei fondurilor, iar dacă nu poți justifica proveniența banilor, Fiscul poate confisca până la 70% din suma respectivă.

Cum funcționează limitele de retragere de la bancomat, în România

Majoritatea băncilor din România stabilesc limite zilnice pentru retragerile de la bancomat. De exemplu:

  • Banca Transilvania: Limita standard este de 5.000 de lei pe zi pentru cardurile Visa Classic sau MasterCard Mondo, însă aceasta poate fi majorată până la 9.000 de lei.
    Alte bănci permit retrageri de 3.000 până la 5.000 de lei zilnic, dar pentru sume mai mari este necesar să soliciți o aprobare prealabilă prin aplicația băncii, call center sau la sucursală.

Recomandările specialiștilor pentru a evita posibile neplăceri:

Limitează retragerile la 3.000 de lei pe tranzacție. Aceasta este o sumă sigură, care este mai puțin probabil să atragă atenția ANAF.

Solicită documente justificative pentru sume mari. Dacă retragi peste 1.000 de euro, este bine să ai acte care să demonstreze proveniența banilor. Acestea pot fi utile în cazul unor controale fiscale.

Planifică retragerile cu atenție. Dacă ai nevoie de o sumă mai mare, ia în considerare să faci mai multe retrageri mai mici în zile diferite.

În cazul în care nu există dovezi clare privind sursa banilor, ANAF poate aplica măsuri severe, inclusiv confiscarea a până la 70% din suma retrasă. Acesta este un motiv serios pentru a respecta recomandările băncilor și autorităților.

Pericolul semnalat de BNR cu banii românilor. Anunțul lui Mugur Isărescu despre numerar

Banca Națională a României (BNR) a emis, de curând, un raport care demonstrează că numerarul continuă să joace un rol central în economia țării. Preferința românilor pentru banii gheață se observă atât în obiceiurile de economisire, cât și în cheltuieli.

BNR, detalii despre bancomatele din România

Conform raportului BNR, 6 din 10 români preferă să-și păstreze economiile în numerar. Această tendință este mai pronunțată în zona Moldovei, unde 70% dintre oameni țin astfel banii. În schimb, în Banat și Ardeal, doar 54% dintre persoane aleg această variantă. Pensionarii cu vârsta cuprinsă între 56 și 65 de ani reprezintă 64% dintre cei care păstrează economiile în numerar, în timp ce tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani reprezintă 56%. Mulți români optează pentru acest tip de economisire deoarece le oferă siguranță în situații de criză, cum ar fi penele tehnologice sau riscurile cibernetice.

Citește și Mugur Isărescu (BNR), anunţ despre banii românilor: Au apărut provocări necunoscute până acum 5-10 ani

În 2023, românii au retras de la bancomate 257 miliarde de lei și 820 de milioane de euro. Cele mai mari sume retrase de la ATM au fost înregistrate în București, Timișoara, Cluj-Napoca și Iași.

În pofida acestor date, rețeaua de bancomate din țara noastră este subdezvoltată, cu o densitate medie de 51,6 ATM-uri la 100.000 de locuitori sau 4 ATM-uri pe 100 de kilometri pătrați. Astfel, din cele peste 3000 de localități din România, doar 1.055 (32%) beneficiază de prezența bancomatelor, acestea deservind 71% din populația cu vârsta de peste 15 ani.

Specialiștii BNR și Mugur Isărescu au efectuat anul trecut o analiză amănunțită a rețelei de bancomate din România. Conform acestei analize, se pare că în 150 de localități, cu populație între 5.000 și 10.000 de locuitori, nu există bancomate. Mai mult, dintre localitățile cu sub 5.000 de locuitori, doar 21% dispun de astfel de facilități.

În mediul rural situația este și mai gravă, doar 21% dintre localitățile mici, care au sub 5.000 locuitori, dispunând de bancomate. În plus, aproximativ 25% din populația acestor localități trăiește la peste cinci kilometri de cel mai apropiat ATM.

Vezi și Alertă de la BNR privind banii cash. Ce trebuie să ştie românii care preferă numerarul

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
Playtech.ro
Meteorologii Accuweather au schimbat prognoza. Val de frig în România. Unde lovesc furtunile și vijeliile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Lucescu a adus psihologi la echipa națională. Cămătaru, primul beneficiar
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Elevii s-au întors la cursuri! Când începe următoarea vacanță din anul școlar 2024 - 2025
Cancan.ro
Electrocasnicul care va fi interzis în România, din 1 iulie 2025. Decizia oficială vine de la UE
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor s-a stins. A fost o legendă. A făcut milioane de oameni să râdă. Drum lin!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Donald Trump, avertisment final către Vladimir Putin privind Ucraina: „Încetează focul, stai la masa negocierilor și semnează un acord!”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre