Ai firmă sau lucrezi pentru o companie? Atunci sigur te interesează demersul pe care îl face, trimestrial, ANAF.
Concret, la fiecare trei luni, Fiscul face publică lista contribuabililor, persoane juridice, care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi care nu au obligaţii restante, notează ZF.
Este vorba despre așa-numita ”lista albă” a firmelor corecte din perspectiva plăților către stat. Această listă este importană atât pentru firme, cât și pentru salariații acestora, care pot afla astfel dacă lucrează pentru un angajator fără datorii.
Consultă periodic aici ”lista albă” întocmită de ANAF.
”Lista albă” ce vizează ultimul trimestru din 2024 va fi publicată până la sfârșitul lunii ianuarie, potrivit sursei citate.
Publicarea acestor informații este legiferată printr-un ordin al ANAF.
Citește și Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
Pentru a figura pe ”lista albă”, firmele să îndeplinească mai multe condiții.
a) sunt depuse, pe perioada de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale, toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data întocmirii listei. Această condiţie se consideră îndeplinită şi în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declaraţii fiscale, obligaţiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal;
b) au achitate la scadenţă/termenul de plată prevăzut de lege, obligaţiile fiscale principale şi accesorii, în trimestrul pentru care se realizează publicarea listei;
c) nu înregistrează obligaţii bugetare restante la data întocmirii listei.
Potrivit aceleiași surse, în categoria contribuabililor care sunt cuprinşi în listă fac parte şi contribuabilii care se încadrează în situaţiile prevăzute la art. 157 alin. (2) şi (3) din Codul de procedură fiscală, inlcusiv cei care beneficiază de înlesniri la plată acordate potrivit legii, care se află în derulare.
Având în vedere faptul că pentru o parte din obligaţiile declarative nu există un termen clar de depunere a declaraţiei (ex. declaraţia de accize se depune la autoritatea competentă în termen de 5 zile calendaristice de la data eliberării pentru consum, potrivit art. 346 alin. (3) din Codul fiscal – data cunoscută doar de către contribuabil), condiţia de declarare se verifică la data întocmirii listei, respectiv dacă până la această dată, sunt depuse toate declaraţiile, conform vectorului fiscal, indiferent de termenul legal de declarare.