Bugetul de stat ar trebui adoptat până în 27 ianuarie. Va urma aprobarea acestuia de către Parlament, în perioada 3-8 februarie.
Detaliile privind sumele avute în vedere vor fi stabilite după discuții cu Ministerul Muncii. Guvernul Ciolacu 2 apreciază că următoarea majorare a pensiilor ar putea să aibă loc de la 1 septembrie, când acestea vor fi indexate.
Șeful Casei de Pensii susține că ar putea fi luate în calcule veniturile de până în 3.000 de lei. O decizie finală va fi adoptata cel mai probabil dupa ce va fi adoptat si bugetul pe 2025.
„Sunt posibile aceste ajutoare, s-au mai dat, e vorba despre acele ajutoare one off. În anul 2023 am dat aceste ajutoare, ele se acordă într-o sumă fixă doar pensionarilor vulnerabili. S-au dat în funcție de tranșe de venituri, de nivelul pensiei. Acest lucru a fost posibil în 2023. Casa Națională de Pensii e pregătită să operaționalizeze orice decizie”, a mai spus directorul Casei Naționale de Pensii.
Astfel de ajutoare au fost acordate și în anii trecuti. Pensionarii au primit atunci ajutoare cuprinse intre 600 si 1000 de lei.
Pensii 2025: când vor fi majorate pensiile
Guvernul Ciolacu 2 apreciază că următoarea majorare a pensiilor ar putea să aibă loc de la 1 septembrie, când acestea vor fi indexate.
De la 1 ianuarie 2025, pensiile ar fi urmat să fie majorate cu rata inflației. Creșterea ar fi fost de 12,1%, iar pensia minimă trebuia să ajungă la 1.415 lei.
Însă ordonanța ”trenuleț” a înghețat Valoarea Punctului de Referință (VPR) la 81 de lei și nu s-a mai aplicat majorarea la 91 de lei.
Pensii 2025: plata pensiilor în ianuarie
Plata pensiilor în ianuarie s-a făcut cu întârziere, din cauza perioadei de zile libere pentru bugetari. Poșta Română a anunțat că a început distribuirea pensiilor din 9 ianuarie.
Pensionarii care au optat pentru virament bancar vor primi sumele cu o zi mai târziu față de calendarul stabilit inițial.
Pensia prin card se plătește „în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni”, potrivit CNPP.
Însă în ianuarie 2025, data de 12 pică duminica, astfel că viramentele ar putea fi disponibile abia luni, 13 ianuarie.
Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată.
În decembrie 2024, erau înregistrați 4.703.349 de pensionari în România, cu 13.399 mai mulţi comparativ cu luna precedentă. Pensia medie a fost de 2.748 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).