Ai contract la gaze sau curent cu PPC, fostul ENEL, ENGIE, Hidroelectrica sau E.ON? Facturile s-ar putea dubla!

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că e prioritar să fie găsită formula optimă de a continua sprijinirea populaţiei prin preţuri plafonate la energie şi gaze şi după 1 aprilie.
Filip Stan
13 ian. 2025, 06:29
Ai contract la gaze sau curent cu PPC, fostul ENEL, ENGIE, Hidroelectrica sau E.ON? Facturile s-ar putea dubla!
PPC, anunț important pentru clienții din România

În prezent, chiar dacă aveți contract la gaze sau curent cu PPC, fostul ENEL, ENGIE, Hidroelectrica sau E.ON, facturile sunt decente deoarece prețurile sunt identice pentru că se aplică tarifele plafonate de la stat. Schema aceasta ar urma să expire la 1 aprilie 2025, iar apoi facturile s-ar putea dubla, mai ales că Ucraina a oprit trecerea gazului rusesc prin conductele existente pe teritoriul ei.

Tot această situația ar pune multă presiune pe consumatori, iar Ministerul Energiei, condus de Sebastian Burduja ia în calcul să prelungească  măsura plafonării pentru încă trei sau șase luni. Ministrul a explicat că prețurile ar pute sări în aer din cauza situației la garniță.

La scurt timp după ce s-a încheiat acordul, prețul gazului european pe bursă a crescut la 50 de euro/ megawat, fiind cel mai mare preț din ultimul an. Din acest motiv, acum se lucrează la Guvern cu mai multe scenarii, dar Sebastian Burduja a spus că prelungirea este cea mai bună opțiune,din punctul lui de vedere..

Anunțul momentului din partea PPC, fostul Enel România. Cele trei măsuri importante luate pentru clienții români

Nu se va ști dacă va fi pe trei sau pe șase luni, în funcție de câți bani sunt la buget pentru susținerea acestei scheme, pentru că până acum s-au cheltuit aproximativ 3,5 miliarde de lei pentru susținerea schemei, însă mai sunt de plătit încă 165 de milioane de lei, plăți restante către furnizori.

Facturile la energie se vor dubla

Sebastian Burduja a spus că a prezentat această posibilitate și Coaliției înainte de Sărbători, iar o decizie ar urma să fie luată până pe 1 februarie. Dacă însă plafonarea nu se va prelungi, atunci facturile românilor vor fi în creștere.

De exemplu, la cel mai mic preț din piață care este 84 de bani pe kwh, atunci facturile ar urma să crească cu 23% pentru un consum de 100 de kwh. La cel mai mare preț din piață, cel de 1,42 de lei pe kwh, atunci factura s-ar dubla în cazul unui consum de 100 de kwh.

Însă chiar dacă vom intra pe piața liberalizată, ministerul vrea să protejeze familiile vulnerabile. Astfel că un alt scenariu pe masă este ca familiile cu venituri mici să fie ajutate de Guvern prin acordarea unor carduri de energie care ar urma să compenseze facturile.

Cu toate acestea, la cum arată acum definiția consumatorului vulnerabil, doar 90.000 de gospodării din România s-ar încadra la acest ajutor.

Ciolacu: E prioritar să găsim formula optimă de a continua sprijinirea populaţiei prin preţuri plafonate la energie şi gaze şi după 1 aprilie”

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că e prioritar să fie găsită formula optimă de a continua sprijinirea populaţiei prin preţuri plafonate la energie şi gaze şi după 1 aprilie. ”Sunt sigur că Romgaz va veni cu cea mai bună ofertă de preţ la gaze pentru toţi românii”, a adăugat Ciolacu.

În fine, a treia mare prioritate este să găsim formula optimă de a continua sprijinirea populaţiei prin preţuri plafonate la energie şi gaze şi după 1 aprilie. Este o certitudine că îi vom ajuta în continuare pe români! Iar o dovadă în plus este că Romgaz deja face paşii decisivi pentru a demara furnizarea gazelor pentru consumatorii casnici. Sunt sigur că, la fel ca Hidroelectrica în piaţa energiei, Romgaz va veni cu cea mai bună ofertă de preţ la gaze pentru toţi românii”, a spus premierul.

E.ON, trei anunţuri importante pentru toţi clienţii din România

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că un scenariu de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare a preţurilor la energie la acelaşi nivel din prezent pentru încă trei luni sau şase luni, dar o altă variantă o reprezintă o mai bună ţintire a sprijinului pentru consumatorii vulnerabili, iar subvenţionarea să fie făcută pe baza datelor socio-economice din fiecare gospodărie şi nu pe baza nivelului de consum. Burduja a adăugat că până la 1 februarie trebuie luată o decizie în acest sens pentru a nu creşte facturile.

A treia prioritate pe anul acesta este modul în care funcţionează piaţa energiei şi, în mod special, schema de compensare-plafonare. Sunt convins că e cel mai important subiect pentru români şi pentru companiile româneşti. Până acum, ministerul Energiei a făcut plăţi de 17 miliarde de lei în cadrul acestei scheme şi, din ceea ce ştim, Ministerul Muncii undeva la 10 miliarde de lei”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Sebastian Burduja.

Tot joi, Ministerul Energiei a  anunţat că producătorul de gaze naturale Romgaz îşi extinde activitatea pentru a furniza gaze naturale către clienţii casnici şi non-casnici. ”Publicarea pe platforma SEAP a caietului de sarcini pentru achiziţia unui soft modular, dedicat gestionării unui număr mare de clienţi, este primul pas dintr-un plan amplu care va susţine furnizarea de gaze naturale în România, în condiţii de siguranţă şi la preţuri competitive pentru consumator”, sublinia instituţia.

”Romgaz face un pas curajos spre piaţa de furnizare, aşa cum am anunţat încă de anul trecut. Este o nouă promisiune îndeplinită şi felicit managementul companiei pentru asumarea acestui proiect strategic. Prin această iniţiativă, compania îşi extinde orizonturile şi reconfirmă că energia ţării noastre trebuie să fie sigură şi accesibilă pentru toţi românii şi companiile româneşti. Romgaz va deveni astfel a doua mare companie din portofoliul Ministerului Energiei care intră pe piaţa românească de furnizare, după Hidroelectrica. Suntem hotărâţi să transformăm acest proiect esenţial într-un pilon de competitivitate pe piaţa de furnizare, stabilitate economică şi socială”, a afirmat Burduja.

Burduja: Un scenariu de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare, aşa cum este astăzi, pentru trei luni, şase luni/ Altă variantă – să ţintim mai bine sprijinul pentru consumatorii vulnerabili/ Până la 1 februarie trebuie să luăm o decizie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că un scenariu de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare a preţurilor la energie la acelaşi nivel din prezent pentru încă trei luni sau şase luni. El a precizat că datoriile pe care Ministerul Energiei le are la furnizori sunt de 165 de milioane de lei.

Noi compensăm pentru clienţii non-casnici, mediul economic, Ministerul Muncii pentru clienţii casnici. Datoriile către furnizori la această dată nu sunt mari în raport cu cât au fost ele în trecut, deci la Ministerul Energiei 165 de milioane de lei, am avut şi miliarde, dar sunt multe cereri în validare la ANRE. Lucrăm bine cu Autoritatea şi sunt convins că în cel mai scurt timp trebuie găsite soluţii pentru că presiunea pe furnizori este mare. Sunt şi câteva speţe mai delicate şi nu vrem să se ajungă sub nicio formă în situaţia în care un furnizor, de exemplu, nu poate să plătească distribuitorul şi se trezeşte cu portofoliul de clienţi aruncaţi în FUI. Asta va genera efecte în lanţ şi ne vom strădui să evităm un asemenea scenariu”, a explicat ministrul Energiei.

El propune o prelungire a schemei de compensare-plafonare pentru o perioadă de trei sau şase luni, astfel încât facturile să nu crească.

Considerăm că avem argumente pentru ca la proiectul de buget să fim cel puţin în situaţia proiectului de buget şi bugetul adoptat pentru anul trecut. Dacă vă amintiţi, Ministerul Energiei a primit un miliard de lei şi Ministerul Muncii cam tot atât, ceea ce ar da un spaţiu de respiro furnizorilor. De ce este important? Pentru că unul dintre scenariile de lucru este păstrarea schemei de compensare-plafonare, aşa cum este astăzi, pentru trei luni, şase luni, având în vedere că situaţia în regiune este complicată, având în vedere creşterile de preţ la gaz mai ales, pe piaţa internaţională, având în vedere că vrem să-i protejăm pe clienţii finali. Deci o perioadă tranzitorie, trei luni, şase luni de zile şi vom decide acest lucru. Scenariul despre care vorbesc este acelaşi, forma în vigoare care este valabilă până la 1 aprilie, deci o continuare pentru un număr de luni”, a mai declarat Sebastian Burduja.

El a prezentat şi alte scenarii de lucru în legătură cu această schemă de compensare-plafonare.

Până la finalul lunii ianuarie noi ne vom reuni din nou în cadrul Comitetului Interministerial şi vom alege cea mai bună opţiune, păstrăm schema actuală exact aşa cum e, ţintim mai bine sprijinul pentru consumatorii vulnerabili şi subvenţionăm pe baza datelor socio-economice din fiecare gospodărie şi nu pe baza nivelului de consum cum s-a mers până acum, sau optimizăm într-un alt fel schema de compensare-plafonare actuală, dacă înseamnă să renunţăm la unul dintre praguri sau să-l ajustăm pe altul, vom vedea. Dar acestea sunt scenariile de lucru şi mă simt dator să vă ţin la curent. În orice caz, până la 1 februarie trebuie să avem o decizie luată”, a afirmat ministrul Energiei.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Bulevardele din București pe unde nu circulă nicio mașină. Sunt în stare excepțională, dar sunt abandonate de un deceniu
Capital.ro
S-a dat ordin pe banii românilor. Decizia începutului de 2025 la Guvern: Se anticipează creșterea
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Cinci zodii cu un horoscoap săptămânal grozav
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată mama Andreei Bostănică? 'Mama Angela' e top. Poți să juri că sunt surori!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul ia banii românilor. S-a dat termen limită 7 februarie. Decizie la Guvern, începe de azi, 13 ianuarie
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Lloyd Austin propune creșterea cheltuielilor pentru apărare în SUA
MediaFlux
MAJORĂRI de PENSII în 2025! PENSIONARII care primesc INDEXAREA de 12%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre