Apare un nou card social în cel mult trei luni. Valoare minimă este de 1.000 de lei pe an, iar distribuirea se va face către gospodării eligibile, pe baza datelor din Recensământul 2021 și Evidența Populației, a transmis ministrul energiei, Sebastian Burduja. Sunt eligibile persoanele care realizează venituri reziduale sub pragul sărăciei după acoperirea cheltuielilor energetice minimale. Cardul va fi încărcat o dată pe an, cu o sumă care să acopere diferența dintre venitul disponibil și pragul de sărăcie.
„Pe de-o parte, sunt românii vulnerabili care, efectiv, nu-şi permit. Îi vom proteja. Nu este un efort bugetar foarte mare. Ei trebuie bine identificaţi”, a declarat Sebastian Burduja la finalul anului trecut, adăugând că „optimizarea schemei înseamnă şi cheltuieli mai mici la bugetul de stat”. Ministrul a precizat că din sectorul energetic s-au colectat de cel puţin două sau chiar de trei ori mai mulţi bani decât s-au dat pe compensări sau plafonări: „Deci, bugetul de stat n-a ieşit în pierdere din cauza sectorului energetic, din contră!”.
Guvernul a introdus carduri sociale și în anii trecuți pentru susținerea plății utilităților, suma acordată fiind de 1.400 de lei în două tranșe. În 2025, în pofida unui buget restrâns, autoritățile asigură că sprijinul va continua pentru categoriile vulnerabile. Momentan, în luna februarie se va lua o decizie și legată de prelungirea schemei de plafonare a prețurile la gaze și curent, care ar putea să mai funcționeze încă 3 sau 6 luni.
Până acum, beneficiarii cardurilor sociale pentru energie erau pensionari cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv; pensionari de invaliditate cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv; persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv; familie cu alocație de susținere, familie/ persoană cu ajutor social.
Citeşte şi: La ce lanţ de magazine primeşti 1 leu pentru fiecare ambalaj SGR. Cât este valabilă oferta
„Facturile sunt plafonate până la 1 aprilie, deci vom trece iarna cu acelaşi preţ maximal per kWh, şi de acum îl ştiu toţi românii, la energie electrică depinde de consumul lunar. La gaze este un plafon fix, indiferent de consum, mă refer la consumatorii casnici. După 1 aprilie, acum, pe preţurile pe care le vedem chiar acum pe site-ul ANRE, orice român poate să intre şi să-şi selecteze furnizorul cu cea mai bună ofertă. Şi o să găsiţi oferte între 0,7 şi 0,8 lei per kWh la Hidroelectrica, companie cu capital majoritar de stat”, a explicat Sebastian Burudja.