Din aplicarea acestei cote de 70%, ANAF a colectat 29 de milioane de lei, iar la această sumă se adaugă accesorii în valoare de 15 milioane de lei. Măsura a fost adoptată de Guvern în 2023, cu aplicare efectivă de la 1 iulie 2024, fiind menționat că orice venituri pentru care sursa nu este identificată sunt impozitate cu această cotă ridicată, aplicată asupra bazei impozabile ajustate.
În urma verificării situațiilor fiscale ale 49 de persoane fizice, utilizând metodele de Verificare a Situației Fiscale a Persoanelor Fizice (VSFP) și Verificarea Documentară (VD), ANAF a stabilit că suma totală a veniturilor cu sursă neidentificată se ridică la 41,39 milioane de lei, potrivit Profit.ro.
Pentru această sumă, s-a calculat un impozit pe venit de 28,97 milioane de lei (corespunzător cotei de 70%) și creanțe accesorii, aplicabile doar în cazul VSFP, în valoare de 14,97 milioane de lei.
Cel mai mare venit pentru care sursa nu a putut fi identificată a fost stabilit la 3,41 milioane de lei în cadrul unei VSFP și la 2,93 milioane de lei în cazul unei VD. De asemenea, cea mai mică valoare constată a fost de 1.220 lei în cadrul unei VSFP și de 7.333 lei în cazul unei VD.
Aceste verificări se concentrează, în general, asupra sumelor semnificative, pentru a maximiza eficiența procesului de colectare fiscală.
Pe lângă cazurile cu sursă neidentificată, Ministerul Finanțelor a raportat că, în cazul a 33 de persoane fizice verificate prin VSFP și VD, au fost constatate venituri cu sursă identificată în valoare totală de 104 milioane de lei. Pentru aceste sume, s-a aplicat un impozit pe venit de 13,57 milioane de lei, folosind cote de 10% sau 16%, în funcție de perioada supusă verificării.
La această valoare, s-au adăugat creanțe accesorii, aplicabile doar pentru VSFP, în cuantum de 11,27 milioane de lei.