În România, majoritatea șoferilor au mașină cu transmisie manuală, în timp ce în SUA, de pildă, cele mai multe autoturisme care circulă pe drumurile publice sunt automate.
La noi, pentru a obține permisul auto, este obligatoriu să urmezi cursurile unei școli de șoferi și să promovezi examenul organizat de Poliție, care constă într-o probă teoretică și una practică.
Proba practică poate fi susținută pe mașină cu transmisie manuală sau pe una automată. În al doilea caz, permisul eliberat după promovarea examenului conține o mențiune explicită în acest sens. ”Examinarea la proba practică se susține cu autovehicule cu transmisie manuală sau cu autovehicule cu transmisie automată. În cazul în care proba practică se susține cu autovehicule cu transmisie automată, pe permisul de conducere obținut se efectuează mențiunea corespunzătoare”, spun reprezentanții Brigăzii Rutiere, citați de avocatnet.
Șoferii care au obținut permisul susținând proba practică pe mașină automată trebuie să știe un lucru esențial. Pentru a conduce o mașină ”manuală”, este necesar îndeplinească o condiție.
Această condiție este ca șoferul să susțină din nou proba practică a examenului pentru permis, pe o mașină ”manuală”, și să o treacă. Pentru a susține din nou proba, șoferul trebuie mai întâi să facă minimum șase ore de practică pe o astfel de mașină, la o școală de profil autorizată.
Totuși, dacă un șofer cu permis pentru vehicul cu transmisie automată conduce o mașină ”manuală”, acest lucru nu reprezintă o ”abatere la regimul circulației pe drumurile publice”, conform acelorași surse.
Brigada Rutieră le transmite însă șoferilor cu permis pentru mașină automată să respecte obligația legală privind proba practică suplimentară, din considerente de siguranță rutieră.
În privința șoferilor care au luat permisul pe mașină ”manuală”, aceștia au dreptul, conform legii, să conducă și autoturisme automate fără a susține din noua proba practică a examenului pentru carnet.