Și nu doar la capitolul mâncăruri, ci și la capitolul deserturi românii stau excepțional. Ba chiar, două deserturi românești au fost incluse în clasamentul celor mai delicioase deserturi din lume, realizat de portalul tasteatlas.com.
Mai exact este vorba despre papanași, care ocupă locul 64 în clasamentul celor mai delicioase deserturi din lume, fiind apreciați cu 4,3 stele din 5. Și plăcintele moldovenești și-au făcut loc în acest top 100 al celor mai bune deserturi din lume, ocupând locul 98, cu o evaluare de 4,2 stele din 5.
Potrivit prezentării de pe site-ul menționat anterior, „papanașii sunt un desert tradițional românesc în formă de gogoși, cu o mică sferă așezată deasupra. Aceștia pot fi prăjiți sau fierți, iar aluatul este pregătit prin adăugarea de brânză nesărată, precum brânză de vaci sau urdă, în combinație cu făină și ouă. Papanașii prăjiți au, de obicei, forma clasică de gogoașă și sunt serviți cu dulceață de fructe, smântână sau presărați cu zahăr pudră.
Cei fierți sunt mai mici, de formă asemănătoare unor bucățele, și sunt de obicei acoperiți cu un amestec de pesmet și zahăr. Acest desert poate fi găsit în majoritatea restaurantelor tradiționale românești sau poate fi preparat acasă„.
Cât despre plăcintele moldovenești, portalul le descrie în felul următor: „Plăcinta, derivată din cuvântul latin placenta, care înseamnă „prăjitură plată”, este un preparat tradițional românesc, un aluat prăjit sau copt, subțire, realizat din făină, apă, ouă, lapte, drojdie și un praf de sare. Această plăcintă, prăjită sau coaptă, se servește caldă și este de obicei umplută cu diverse compoziții dulci sau sărate.
O varietate mare de umpluturi pot fi folosite, inclusiv brânză de vaci, brânză dulce, cartofi pasați, varză călită, mere, gemuri sau vișine, printre altele. Textura și consistența plăcintei pot varia de la ușoară și pufoasă la densă și crocantă, asemănându-se uneori cu o lipie.
În funcție de umplutură și de modul de preparare, plăcinta poate fi consumată ca aperitiv, desert sau fel principal ușor. Este considerată în general un preparat vegetarian, dar poate fi umplută și cu carne, cum ar fi puiul tocat sau mărunțit„.