Cod rutier 2025. În cazul în care cineva împrumută maşina, există aspecte importante pe care atât proprietarii, cât și șoferii care o vor conduce ar trebui să le cunoască, pentru a evita problemele legale și financiare, scrie ProMotor. Astfel, dacă persoana la volan nu are un permis valabil sau adecvat, proprietarul poate fi tras la răspundere penal! De asemenea, încredințarea mașinii cuiva aflat sub influența alcoolului sau a drogurilor poate atrage sancțiuni severe pentru proprietar, inclusiv o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani!
Citeşte şi: Cine trebuie să-şi schimbe permisul auto în 2025. Este ordin pentru toate ţările din UE
Conform aceluiaşi cod rutier, responsabilitatea pentru amenzi și contravenții aparţine şoferului, în cazul în care acesta comite o abatere. Printre cele mai frecvente încălcări ale legislaţiei rutiere, care atrag sancțiuni, se numără depășirea limitei de viteză, trecerea pe roșu şi depășiri neregulamentare. În schimb, sunt și situații în care proprietarul vehiculului poate fi responsabil. De exemplu, dacă ITP-ul este expirat, șoferul va fi sancționat, dar responsabilitatea inspecției tehnice periodice aparține proprietarului. De asemenea, propritarul trebuie să plătească rovinietă sau asigurare obligatorie, în caz contrar amenda fiind emisă pe numele lui.
Aceste reguli se aplică inclusiv pentru mașinile închiriate, astfel că atât șoferii, cât și proprietarii trebuie să verifice documentele vehiculului înainte de a-l utiliza.
Pe de altă parte, dacă mașina este implicată într-o infracțiune rutieră, autoritățile vor notifica proprietarul pentru a identifica persoana care a condus vehiculul. Proprietarul este obligat să furnizeze datele șoferului (nume, CNP, adresă), pentru ca sancţiunea să fie emisă pe numele acestuia.