Aburirea ochelarilor este o problemă des întâlnită în sezonul rece, însă aceasta are o explicație științifică. Mai mult, există soluții care previn această problemă deranjantă.
Iarna, ochelarii aburesc pentru că există o diferență de temperatură destul de mare atunci când intri de la frig la căldură și invers. Astfel, în momentul în care aerul cald și umed intră în contact cu suprafața rece a lentilelor, umiditatea se va transforma în condens. În același timp, lentilele ochelarilor se pot aburi și atunci când temperatura corpului este mai crescută, de exemplu atunci când ai ieșit dintr-un duș fierbinte sau ai făcut efort. Aerul umed provenit din respirația ta va intra în contact cu lentilele ochelarilor care sunt mai reci și se vor aburi. Același lucru se poate întâmpla și dacă porți o mască de protecție, deoarece aceasta ca capta căldura și umiditatea, ia aerul care va intra în contact cu lentilele va provoca aburirea ochelarilor.
Așa cum am menționat anterior, cauzele care duc la aburirea ochelarilor sunt multiple. Astfel, este important să știi cum să previi acest fenomen. Cea mai simplă rezolvare este să îi lași să ajungă la temperatura camerei. Când intri într-o încăpere cu temperatura ridicată sau ieși din casă trebuie să ai răbdare până când lentilele ajng la aceeași temperatură cu mediul. În cazul în care porți un fular, o mască de protecție sau gulerul gecii ajune la nivelul feței, trbuie să lași spațiu pentru ca aerul cald să poată ieși. Astfel, vei evita aburirea ochelarilor. În același timp, tipul ochelarilor pe care îi porți este forte important. Dacă aceștia se aburesc, ar trebui să alegi lentile mai mari. În acest fel, aerul va circula mult mai ușor și va preveni aburirea lentilelor.
O altă regulă importantă este menținerea lentilelor curate. Acestea trebuie spălate regulat, deoarece mizeria nu va face altceva decât să contribuie la aburirea mai rapidă a acestora. Specialiștii recomandă curățarea ochelarilor cu detergent lichid de vase și apă rece. Nu trebuie să folosești apă rece, deoarece aceasta poate îndepărta stratul protector al lentilelor, acestea trebuind înlocuite ulterior. De asemenea, șervețelele speciale sunt benefice pentru curățare, acestea creând o barieră între lentile și condens.
Citește și: 5 semne care te anunță că ai nevoie de ochelari noi