România va traversa o perioadă dificilă din punct de vedere financiar. Un avertisment major vine acum de pe Wall Street, unde există prudență față de atingerea țintei de deficit bugetar de 7% stabilită de Guvernul României, scrie profit.ro.
Amânarea indexării pensiilor și înghețarea salariilor pentru angajații de la stat nu este în măsură să convingă investitorii din piețele financiare internaționale asupra angajamentului țării în consolidarea fiscală. „Măsurile anunțate de noul guvern este probabil să fie insuficiente”, spune un raport al Bank of America remis clienților și analizat de Profit.ro.
Deficitul bugetar este mai aproape de 10% la acest început de an decât deznodământul de 8,7% menționat de autorități la final de an, în opinia analiștilor băncii americane care la finele anului trecut concentra active de peste 3,3 trilioane de dolari.
„Credem că România va evita o retrogradare deplină a ratingurilor de credit până la niveluri sub cele de investire, însă perspectiva negativă este justificată, în viziunea noastră”, spune cel mai recent raport al instituției de credit cu privire la piețele emergente.
Citește și: Surse: Românii cu venituri de peste 5.000 de euro, impozitați progresiv. Noul val de taxe așteptat în 2025
Ministrul Finanțelor Tanczos Barna a estimat deficitul bugetar al anului trecut la 8,7%, după o majorare anualizată măsurată pentru primele 11 luni a cheltuielilor guvernamentale de 21%, depășind clar dinamica de 13% a încasărilor de la bugetul de stat.
„Marea depășire a țintei din 2024 după câteva runde de revizuiri subminează credibilitatea viitoarelor planuri de consolidare fiscală, în viziunea noastră”, spune raportul Bank of America.
„Incertitudinea fiscală este exacerbată pe mai departe de majoritatea fragilă a noului guvern (52%) și de alegerile prezidențiale reprogramate pentru 4 mai, prelungind calendarul electoral”, spune raportul de pe Wall Street.
Citește și: Concedieri 2025. Primii bugetari care pleacă acasă prin concurs: „O să analizăm fiecare structură în parte”
„Credem că în absența unor presiuni externe, respectiv mutări la nivelul ratingurilor de credit și presiuni ale pieței, deficitul bugetar pe 2025 va fi peste noua țintă de 7% din PIB a Guvernului.”
„Punctul de plecare pentru bugetul pe anul 2025 este, de fapt, mai aproape de 10% din PIB decât estimarea de 8,7% pentru finalul anului 2024. Aceasta ia în calcul indexarea cu rata inflației a pensiilor, salariile din sectorul bugetar și alte beneficii sociale care inițial erau programate pentru 1 ianuarie 2025”, spune raportul citat.
zise în evaluările agențiilor de rating.
„În timp ce credem că România va evita o retrogradare propriu-zisă a ratingurilor de credit la un nivel sub cel de investire, o perspectivă negativă este pe deplin justificată de starea fiscală mult mai slabă și consolidările întârziate, în paralel cu progresul greoi nal fondurilor de redresare ale UE nu este, de asemenea, în măsură să fie de ajutor”, spun cei de la Bank of America.
S&P are deciziile de rating programate pentru datele de 24 ianuarie, 11 aprilie și 10 octombrie, Moody’s pentru 14 martie și 12 septembrie și Fitch pentru 21 februarie și 15 august.