Preşedintele comisiei de la Liceul „Bolintineanu”, numit cu 48 de ore înaintea probei

Preşedintele comisiei de examen de la Liceul "Bolintineanu" fusese numit cu 48 de ore înaintea probei scrise la Limba română, prin ordin de ministru, acesta fiind Graţiela Niculescu, de la Universitatea Politehnica, a declarat marţi, preşedintele Comisiei de bacalaureat din Capitală.
Romania TV
02 iul. 2013, 10:26
Preşedintele comisiei de la Liceul

„Preşedintele Comisiei de bacalaureat este un cadru didactic universitar, nominalizat prin ordin de ministru, cu 48 de ore înainte de proba scrisă. La Liceul «Dimitrie Bolintineanu» fusese nominalizată Graţiela Niculescu, de la Universitatea Politehnica din Bucureşti”, a spus preşedintele Comisiei Municipale de Bacalaureat Bucureşti, Florin Lixandru.

El a mai spus că duminică a avut loc instruirea preşedinţilor comisiilor de bacalaureat, în prezenţa directorilor unităţilor de învăţământ, care apoi i-au condus pe preşedinţi în şcoli, pentru a le prezenta modul în care a fost organizată unitatea de învăţământ pentru proba scrisă la Limba şi literatura română, susţinută luni.

Lixandru a declarat că, potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, este interzis directorului şcolii să fie prezent în şcoală în ziua în care au loc probele scrise.

De asemenea, prin metodologie este interzisă rezolvarea de către cadrele didactice a subiectelor sau ajutarea elevilor la rezolvarea subiectelor din ziua de examen. Mai mult, profesorului supraveghetor trebuie să fie de altă specialitate decât cea a cărei probă se desfăşoară în ziua respectivă.

„Încălcarea metodologiei se pedepseşte chiar şi cu sancţiune penală, în funcţie de gravitatea faptei comise”, a mai spus preşedintele Comisiei Municipale de Bacalaureat Bucureşti.

Potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, „în timpul desfăşurarii probelor scrise, asistenţii nu dau candidaţilor nicio indicaţie, nu discută între ei şi nu rezolvă subiectul de examen”

„Unul dintre asistenţi stă în faţa clasei, celălalt în spatele clasei şi nu au alte preocupări în afară de supraveghere. În cazul în care aceştia încalcă aceste dispoziţii, preşedintele comisiei poate decide înlocuirea lor şi, dacă este cazul, poate face şi propunere de începere a procedurii de cercetare disciplinară”, se mai arată în documentul citat.

„Eventualele fraude sau tentative de fraudă, alte nereguli în desfăşurarea examenului, semnalate asistenţilor de către candidaţi sau sesizate de vicepreşedinte, secretar, membrii comisiei, de asistenţi sau de către delegaţii Comisiei Naţionale de Bacalaureat ori ai comisiei judeţene/a municipiului Bucureşti, vor fi comunicate imediat preşedintelui comisiei. Acesta este obligat sa verifice si sa ia masurile ce se impun, care pot merge pâna la eliminarea candidatului din examen. Comisia de bacalaureat judeţeană/a municipiului Bucureşti va fi informată, imediat, despre orice situaţie specială”, potrivit metodologiei.

De asemenea, în metodologie se mai arată că în timpul desfăsurarii probelor scrise, precum şi pe perioada evaluarii probelor scrise, în salile de examen şi în centrele zonale de evaluare au voie să intre numai preşedintele, vicepreşedintele, secretarul şi membrii comisiei din centrul de examen, persoane delegate de către Comisia Naţională de Bacalaureat sau de comisia de bacalaureat judeţeană sau a municipiului Bucureşti pentru a controla desfăşurarea corectă a examenului.

„Personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, precum şi cel de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ, implicat în desfăşurarea examenului de bacalaureat răspund disciplinar pentru încalcarea îndatoririlor care le revin, precum şi pentru încalcarea normelor de comportare, prin care daunează interesului învăţământului şi prestigiului instituţiei”, potrivit documentului citat.

Conform metodologiei, „cadrele didactice care, în perioada examenului, comit fapte cu caracter infracţional, respectiv furnizarea soluţiilor problemelor, înlocuiri de lucrări, falsificări de lucrări etc., care permit sau favorizează fraudarea examenului sau care au manifestări care atestă neglijentă în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, sunt sancţionate în conformitate cu prevederile prezentei metodologii sau ale Codului penal”.

În astfel de cazuri, Comisia Naţionala de Bacalaureat sau, după caz, comisia de bacalaureat judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti va sesiza în scris organele de cercetare penală.

„Prevederile alineatului (3) se aplică şi persoanelor care au contribuit la elaborarea sau transmiterea subiectelor/ baremelor de evaluare şi notare pentru probele orale sau scrise şi au întreprins acţiuni care au constat în divulgarea parţială sau integrală a subiectelor/ baremelor de evaluare şi de notare”, se mai arată în documentul citat.

Directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, care a fost audiată de procurori la Poliţia Capitalei, fiind suspectată de fapte de corupţie, a fost reţinută, iar marţi ar urma să fie dusă la instanţă cu propunerea de arestare preventivă pentru trafic de influenţă.

Potrivit unor surse judiciare, directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” ar fi recunoscut că a luat bani de la elevi pentru a interveni la membrii comisiei de bacalaureat să le faciliteze copierea sau să îi ajute la rezolvarea subiectelor.

Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la Limba şi literatura română, la care s-au înscris peste 160.000 de candidaţi.

La câteva ore după susţinerea probei la Limba română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.

Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

Totodată, ISMB a dispus eliberarea din funcţiile de conducere a directorului şi directorului adjunct ai Liceului „Dimitrie Bolintineanu, precum şi a directorului Şcolii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen.

ISMB a precizat că va numi, în cel mai scurt timp, o nouă comisie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care „va asigura toate condiţiile pentru ca absolvenţii de clasa a XII-a să poată susţine toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie – iulie 2013”.

Ulterior, Ministerul Educaţiei a informat că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări şi a asigurat că nu a existat nicio breşă în reţeaua informatică.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au început urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind făcute percheziţii la unitatea de învăţământ cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei.

Percheziţiile au vizat „o încercare de fraudare a examenului de bacalaureat desfăşurat în această perioadă”, a precizat Parchetul Capitalei într-un comunicat de presă.

Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat luni, între alte probe, în urma percheziţiilor de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, toate înregistrările video din sălile de examene pe care urmează să le analizeze în cadrul anchetei de corupţie presupus săvârşită la examenul de bacalaureat.

Surse judiciare au declarat luni că anchetatorii care au descins la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală au ridicat înscrisuri, obiecte şi laptopuri, dar şi toate înregistrările video făcute în sălile de examinare şi în alte spaţii din liceu.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat.

Unii profesori sunt suspectaţi că le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisă de la Limba şi literatura română. Asupra lor ar fi fost găsiţi bani şi cadouri care le-ar fi parvenit în aceeaşi zi, au mai arătat sursele citate.

Sursele din rândul anchetatorilor au mai arătat că se lucrează de aproximativ o lună la acest caz.

Sesizarea privind fapte de corupţie în cazul examenului de bacalaureat susţinut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală a fost făcută acum câteva săptămâni, au declarat surse judiciare, precizând că reclamaţia nu a venit de la părinţi sau elevi.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, luni, după ce PDL a cerut reluarea probei, că subiectele probei de Limba română de la bacalaureat au fost transmise în condiţii de securitate, nu există niciun indiciu de fraudă, iar examenul va continua aşa cum a fost stabilit.

„Vreau să precizez faptul că nu există niciun indiciu privind fraudarea subiectelor la proba de Limbă română scris a examenului de bacalaureat. Subiectele au fost transmise în condiţii de securitate, proba de luni s-a desfăşurat în condiţii bune în toate centrele de examen, cu excepţia Liceului «Dimitrie Bolintineanu»”, a spus ministrul Educaţiei.

Pricopie a precizat că examenul de bacalaureat va continua conform calendarului stabilit, marţi fiind programată proba la limba şi literatura maternă, miercuri proba obligatorie a profilului şi vineri proba la alegere a profilului şi specializării.

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Alexandru Ciucu, partea lui de adevăr despre divorțul de Alina Sorescu, la doi ani de la despărțire. Ce își reproșează creatorul de modă
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Anunț oficial pentru toți șoferii cu permis categoria B. Regulă nouă de condus începând cu prima zi a anului. E obligatorie pentru toată lumea
Capital.ro
Dai din nou examen auto. Șoferii care sunt obligați prin lege, deși au permis. Nu există alternativă
Playtech.ro
Calendar Comper 2025: Când au loc probele la română și la matematică
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Un clip șocant arată cum un soldat ucrainean și unul rus se luptă cu cuțitele până la moarte: „Mi-ai tăiat tot corpul. Lasă-mă să-mi trag puțin sufletul”
wowbiz.ro
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Horoscop sâmbătă, 4 ianuarie 2025: Leii au zile deosebite, cu momente de tandrețe
Spynews
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Evz.ro
De ce s-a retras Crin Antonescu. Scenarii explozive, informații din culise
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
Un bărbat din Timișoara a murit în holul blocului în care locuia, imediat după ce a fost externat din spital. Care este, de fapt, cauza decesului
Cancan.ro
Cum arată vila de 1 milion de euro în care locuiesc Ștefan Bănică Jr. și Lavinia Pîrva. Casa este construită pe 4 nivele
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunțul serii despre arestarea lui Călin Georgescu: Au schimbat Trump cu Georgescu
StirileBZI
Taxă nouă, de 540 lei, de la 1 ianuarie 2024! Zeci de mii de șoferi români o achită obligatoriu!
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
Greta și logodnicul ei, găsiți morți în vila în care se aflau în vacanță. Polițiștii, șocați de descoperirea făcută
substantial.ro
Nicușor Dan critică suspendarea candidaturii lui Crin Antonescu
MediaFlux
Începe VÂNĂTOAREA ANAF! Poți să te trezești cu POPRIRI peste noapte!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Imagini spectaculoase: ce s-a făcut cu 11 milioane de euro în Cazinoul din Constanța