Banca Transilvania a reușit să obțină o victorie importantă în procesul cu ANAF, la Curtea de Apel din Cluj, după ce instanța a anulat un raport de inspecție fiscală prin care ANAF dorea impozitarea veniturilor incredibile pe care Banca Transilvania le-a obținut prin achiziția Volksbank în 2015-2016. Deși în procesele anterioare fiscul a obținut victorii repetate, litigiul a adus o decizie favorabilă pentru bancă.
Curtea de Apel Cluj a admis cererea Băncii Transilvania și a anulat raportul de inspecție fiscală și decizia de modificare a bazei de impunere pentru anul 2015, când banca a achiziționat Volksbank România, obținând un profit excepțional de 1,65 miliarde de lei.
Prin proces, ANAF dorea impozitarea a 16% din acest profit, care ar fi ridicat suma totală la 419 milioane de lei, împreună cu dobânzile și penalizările.
Citește și : Un gigant bancar american avertizează: În România vine o corecție fiscală abruptă. Depreciere graduală a leului
Banca Transilvania a susținut că nu trebuie să plătească impozit pe profitul obținut din această achiziție deoarece consideră că tranzacția este o operațiune de fuziune și că nu trebuie să fie tratată fiscal ca o tranzacție impozabilă.
Citește și : Surse: Românii cu venituri de peste 5.000 de euro, impozitați progresiv. Noul val de taxe așteptat în 2025
Fiscul, pe de altă parte, spune că, la momentul fuziunii, Codul fiscal nu prevedea exceptarea veniturilor obținute din fuziunile interne, în timp ce banca susține că directivele europene aplicabile fuziunilor transfrontaliere ar trebui să fie extinse și la fuziunile interne și că Fiscul ar fi aplicat un control formal fără a ține cont de reglementările europene, conform Profit.ro.
Deși BT a câștigat în acest proces, aceasta a plătit deja ANAF 264 de milioane de lei în iulie 2023, pentru a limita efectele negative ale procesului, și a emis o scrisoare de garanție pentru penalitățile de 155 de milioane de lei. Dacă procesul se va încheia favorabil pentru bancă, aceste sume vor fi recuperate.