Marcel Ciolacu anunţă majorări de pensii la început de an, dar şi concedieri . „Primii pași: o reorganizare la secretariatul general al Guvernului. Eu o să fac primele restructurări”,a dat asigurări premierul Marcel Ciolacu, în cadrul unei conferințe de presă.
Ce urmează? „Aștept și de la parteneri. Știm ce ne dorim. Anul trecut au fost făcute restructurări, dar insuficiente”, a mai punctat premierul. Premierul Marcel Ciolacu afirma la 27 octombrie 2024 că îşi doreşte ca în 2025 nivelul investiţilor publice să îl depăşească pe cel înregistrat în 2024.
Premierul a mai arătat că ”România are nevoie de o reformă structural”. ”Ne-am asumat acest lucru toţi trei copreşedinţii, împreună cu cei trei vicepremieri, şi veţi vedea că o să ducem până la capăt”, a mai spus premierul Ciolacu. Despre reorganizarea aparatului bugetar, Ciolacu a spus că primii paşi îi va face prim-ministrul.
”Vom începe cu o reorganizare şi cu o comasare a agenţilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului şi a aparatului propriu de funcţionare al Guvernului. Eu voi face primele restructurări, cu care o să vin în cursul acestei luni. Normal, aştept ca şi partenerii să facă o propunere de secretar general al Guvernului”, a anunţat premierul, adăugând că cel mai probabil numirea se va produce săptămâna viitoare.
Premierul Ciolacu a mai spus că s-a creat cadrul legislative şi s-au şi făcut anumite reorganizări, în fiecare minister. ”Părerea mea e că e insuficient”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu anunţă menţinerea plafonării la energie electrică: Încercăm pe tot anul
„Am avut o discuţie de şase luni sau de un an de zile de breaking news-uri în care vin taxe noi. N-au venit. Am avut, pe urmă, şase luni discuţii de TVA-ul, se măreşte … de apocalipsă. Pe urmă am avut discuţii de impozite noi pe muncă. Nu sunt în acest plan. Pentru că am negociat un plan pe şapte ani. Ei ce ne cer? Dom-le, rămâneţi în anvelopa în care sunteţi! Şi aveţi două condiţii: ori veniţi cu noua lege a salarizării pe care trebuie să venim şi o puneţi în aplicare când ajungeţi la 5% deficit, lucru care nu va fi foarte greu în următorii doi ani, dar continuaţi ritmul acesta de investiţii. Cu alte cuvinte s-a creat un echilibru macroeconomic între cheltuieli, investiţii şi venituri.
Am crescut veniturile de la 27%, cum le-am luat, le-am crescut la 29,6%. Şi de aceea, sunt nişte filosofi înainte, care au trecut acolo că anul viitor va trebui să avem, 2,5% parcă, venituri noi din PIB şi domnul ministru al Finanţelor, acelaşi ministru multhulitul, care venea cu impozite şi taxe, a negociat să fie doar 1,1%.
Asta lăsând clar, fără să fie o forţare a creşterii impozitelor”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat dacă, în contextul planului fiscal de reducere a cheltuielilor publice, sunt posibile restructurări ale aparatului bugetar.
Şeful Guvernului susţinea că îşi doreşte ca în 2025 nivelul investiţiilor să îl depăşească pe cel din 2024. „Vreau, anul viitor, să avem, pentru primă oară, să depăşim anul acesta şi să fie investiţii de peste 110 miliarde”, afirmă primul ministru.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, că şi în anul 2025 vor fi acordate ajutoare de stat, însă randamentul acestora va fi analizat.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, o creştere a veniturilor anul trecut de 29,6%. ”Asta înseamnă că am îndeplinit acea solicitare din PNRR ca să creştem veniturile din PIB”, a afirmat Ciolacu. Acesta anunţă că se vor acorda în continuare ajutoare de stat în acest an. ”Continuăm cu ajutoarele de stat, o să solicităm şi de la Consiliul Concurenţei care este nivelul şi fiecare program punctual (…) dar, în funcţie de randament şi de locurile de muncă noi create, vom vedea care au fost cele mai eficiente”, a afirmat premierul.
Acesta va propune ca toate ajutoarele să fie acordate de Ministerul Finanţelor. ”Eu cred că aceste ajutoare de stat ar trebui focusate numai la Ministerul de Finanţe. Cele mai eficiente au fost cele gestionate de Ministerul de Finanţe”, a adăugat premierul.
Potrivit acestuia, ”o să întoarcem înapoi în economie minimum de 2% din PIB”. Potrivit lui Ciolacu, bugetul, construit ”prudent” şi ”corect” de către Ministerul de Finanţe va fi adoptat până la finalul lunii de către Guvern şi va fi trimis în Parlament.