Pensii 2025. Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat miercuri, despre indexarea pensiilor, că concluzia discuţiei de la Ministerul de Finanţe a fost că la jumătatea anului se va face o evaluare, în funcţie de realităţile bugetare, el precizând că e mult mai corect să le spui oamenilor că probabil că nu vom creşte niciun venit şi să vii să faci o surpriză.
”Discuţia pe care am văzut-o astăzi la Ministerul de Finanţe cred că a fost corectă, în sensul în care, da, există o intenţie pe care şi eu o susţin, de a găsi nişte formule ca oamenii care pot fi ajutaţi, care merită acest ajutore să fie ajutaţi, dar problema este să îţi poţi permite să faci acest lucru. Şi concluzia discuţiei de astăzi de la Ministerul de Finanţe a fost că la jumătatea anului se va face o evaluare, în funcţie de realităţile bugetare, execuţie bugetară, încasări, venituri, reforme, reducere de cheltuieli, se va decide într-o formă sau altă”, a spus preşedintele PNL, la Europa FM, întrebat dacă este posibilă o indexare a pensiilor cu inflaţia, în acest an.
Liderul PNL a precizat că la jumătatea anului ai o perspectivă. ”Eu am învăţat un lucru în aceşti ani. Nu creezi aşteptări care, după aceea, dacă nu le onorezi, generează nişte dezamăgiri mari. E mult mai corect să le spui la oameni, asta se poate face, probabil că nu vom creşte niciun fel de venit şi să vii să faci o surpriză. E mult mai bine. (..) Dacă generezi nişte aşteptări foarte mari şi după aceea nu poţi să faci asta, vii cu nişte dezamăgiri mari, iar ne-au minţit”, a completat Bolojan.
Liderul PNL a subliniat că el a fost foarte ponderat în această perioadă. ”Unii mi-au recomandat, dar mai dă şi veşti bune, că asta e situaţia. Eu cred că trebuie să le spunem adevărul”, a mai spus Bolojan.
El a precizat că asta este miza principală a acestei coaliţii. Potrivit lui Ilie Bolojan, toate măsurile de reorganizare, de reducere de cheltuieli, care sunt întotdeauna dureroase, nu se iau de pe o zi pe alta.
”Când vrei să măreşti ceva, un salariu sau un drept undeva, de mâine dai hotărea de guvern şi sporul de condiţii vătămătoare nu mai este de 15%, este de 25%, intră tot în vigoare. În momentul în care vrei să reduci ceva, nu mai poţi să faci acelaşi lucru, pentru că sunt contracte colective de muncă, sunt tot felul de drepturi” a explicat Bolojan.
Premierul Marcel Colacu anunţă, miercuri, după discuţia cu ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, o abordare ”prudentă” a construirii bugetului pentru anul în curs, urmând ca acesta să se încadreze într-un deficit de 7%. Pensiile micii şi medii vor fi indexate în luna septembrie dacă bugetul va permite acest lucru. Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a afirmat, miercuri, că România s-a angajat pentru acest an să se încadreze într-un deficit de 7% până la sfârşitul lui 2025 şi a precizat că o să se asigure că acest angajament va fi respectat. El a adăugat că bugetul va fi construit prudent pe partea de venituri, fără să fie incluse venituri nerealizabile sau foarte greu realizabile, iar cheltuielile vor fi controlate mai riguros.
”Până la sfârşitul lunii o să trecem Legea bugetului prin Guvern şi o trimitem către Parlament, astfel încât în prima săptămână din sesiunea parlamentară din februarie legea să fie aprobată. Vom râmânene în deficitul de 7% la sfârşitul anului, aşa cum am convenit cu CE, şi vom rămâne cu 7% pentru investiţii”, a anunţat, miercuri, premierul Marcel Ciolacu, după discuţia cu ministrul Finanţelor şi echipa acestuia.
Potrivit premierului, investiţiile vor fi în continuare o prioritate, pentru a se asigura implementarea PNRR.
Pensiile mici şi medii vor fi idexate la prima rectificare, dacă bugetul va permite acest lucru.
”La prima rectificare se va analiza dacă se poate, astfel încât să nu afectăm investiţiile, mai ales din PNR (,,,) dacă statul român şi bugetul de stat îşi permite indexarea din luna septembrie”, a mai afirmat premierul.
Acesta consideră că ”este o abordare prudentă a ministrului Finanţelor, o abordare corectă”.
”Vom vedea, cum spune un clasiv în viaţă, pas cu pas”, a mai afirmat prim ministrul, aluzie la cartea preşedintelui Klaus IOhannis cu titlul ”Pas cu pas”.
Tánczos Barna a anunțat miercuri seară măsurile de austeritate pentru 2025, precizând că indexarea salariilor și a pensiilor va fi amânată. Ministrul Finanțelor a subliniat că intervențiile vor fi limitate la creșteri punctuale pentru pensiile foarte mici.
Ministrul Finanțelor a declarat că „se amână în 2025 indexarea salariilor și a pensiilor, iar bugetul îl calculăm fără această indexare”.
„Este o povară prea mare, și vrem să ne încadrăm în 7% deficit. Nu creștem TVA, nu venim cu alte taxe”, a subliniat el. Tánczos Barna a adăugat că „creșterea economică care vine în 2025 poate crea premisele unei discuții despre indexări” și că „la persoanele cu pensii foarte mici se va interveni punctual”.
„Vrem să respectăm riguros ce stabilim în ianuarie. Încercăm să aducem stabilitate. (…) Cu deficit mare nu vom avea credibilitatea în fața investitorilor. Avem nevoie de investiții ca de aer. Avem încasări bune de la ANAF, este un semnal bun. Avem un pachet de indicatori care spune că avem o economie robustă. Însă avem deficit de cont curent, importăm prea mult și exportăm puțin”, a mai spus Barna la Digi24.
Ministrul Finanţelor a afirmat că susţine o abordare ”predictibilă şi cumpătată” în ceea ce priveşte veniturile şi cheltuielile statului.
„În momentul în care intrăm pe o abordare predictibilă, în momentul în care intrăm pe o abordare cumpătată, avem prognoza veniturilor prudentă, deci nu aruncăm bani doar din pix în buget, spunând că o să avem bani şi o să facem anumite cheltuieli şi ne trezim la jumătatea anului că nu se realizează acele venituri. Aceste abordări aduc România pe un făgaş de normalitate şi este exact de ceea ce are nevoie această ţară pentru a avea iarăşi credibilitate în faţa Comisiei Europene.
Ne-am dus acolo de foarte multe ori, că n-am reuşit, că am zis că facem ceva şi nu mai putem, că s-a întâmplat ceva şi trebuie să o modificăm şi am ajuns ca Uniunea Europeană, prin Comisia Europeană, să ne impună, practic, un plan fiscal, un plan de echilibru bugetar pe şapte ani şi acest plan, pornind din 2025 până în 2031, trebuie respectat. Altfel, riscăm să nu mai avem credibilitate nici în faţa finanţatorilor, de care avem nevoie, având acest deficit bugetar foarte mare. N-o să avem credibilitate nici în faţa Comisiei şi acolo avem nevoie de PNRR, de fonduri europene, avem nevoie de susţinere din partea Comisiei pentru a ne respecta planurile de investiţii, avem nevoie ca de aer de investiţiile publice”, a declarat ministrul Finanţelor, miercuri seară, la Digi 24.