Tichete de masă 2025. Angajații din România pot primi bani mai puțini aferenți tichetelor de masă. În prezent, valoarea maximă a unui tichet de masă este de 40,04 lei, sumă stabilită în urma unei indexări realizate în octombrie 2024. Această valoare va rămâne neschimbată pentru lunile februarie și martie 2025, conform reglementărilor în vigoare, scrie avocatnet.ro. Angajatorii nu sunt obligați să acorde valoarea maximă tichetelor.
Angajatorii nu sunt obligați să acorde valoarea maximă, ci pot opta pentru o sumă mai mică, dar care să nu depășească plafonul stabilit prin ordin de ministru.
Legislația fiscală actualizată în 2024 a introdus și câteva schimbări în ceea ce privește tichetele de masă. Astfel, acum bonurile sunt supuse unui impozit pe venit de 10% și a unei contribuții pentru sănătate (CASS) de 10%.
– Impozit pe venit de 10%
– Contribuție la sănătate (CASS) de 10%.
Totuși, tichetele de masă rămân scutite de:
– Contribuția la asigurările sociale (CAS);
– Contribuția asiguratorie pentru muncă.
Este important de menționat că aceste tichete nu se includ în plafonul global de neimpozitare de 33% aplicabil altor beneficii extrasalariale.
Acest beneficiu trebuie inclus în contractul individual de muncă și, dacă este necesar, detaliat în regulamentul intern al companiei.
Potrivit Legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, începând cu luna octombrie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificările ulterioare, nu poate depăși cuantumul de 40,04 lei.
Valoarea unui tichet de masă, de 40.04 lei, reprezintă suma maximă care poate fi acordată unui angajat pe zi, însă acest beneficiu extrasalarial se stabilește de fiecare angajator în parte, iar asta înseamnă să suma poate varia de la un angajator/angajat la altul.
Din luna aprilie 2025 suma pentru tichetele de masă poate rămâne la aceeași valoare de acum ori poate fi modificată.
Valoarea tichetelor de masă se calculează în funcție de numărul de zile lucrate efectiv într-o lună. Toți angajații din România care își desfășoară activitatea în baza unui contract de muncă, indiferent de norma de lucru (parțială sau întreagă), pot beneficia de bonuri de masă, dacă angajatorul decide.
Românii care vor primi de patru ori mai mulți bani în 2025. Anunțul făcut de Guvern
Tichete de masă în 2025 pentru angajați, noi reguli: Ce obligaţii au angajatorii
Tichetele de masă sunt în continuare scutite de contribuțiile la asigurările sociale (CAS), dar și de contribuția asiguratorie pentru muncă.
Biletele de valoare se acordă în limitele sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, pentru unitățile din domeniul bugetar, și în limitele sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul de venituri și cheltuieli aprobat, pentru celelalte categorii de angajatori, potrivit Guvernului României.