Vești bune pentru comunitatea de români din Spania. Ministerul Muncii din Spania are stabilită o întâlnire cu sindicatele și patronatele pentru a propune o majorare a Salariului Minim Interprofesional (SMI). Această întâlnire marchează începutul negocierilor anuale pentru ajustarea SMI, o practică obișnuită în luna ianuarie, potrivit stiridiaspora.ro.
Dacă măsura va fi aprobată, noua valoare a salariului minim va fi aplicată retroactiv începând cu 1 ianuarie 2025. Creșterea propusă este în conformitate cu una dintre recomandările Comisiei de experți, un organism consultativ care susține o majorare între 3,4% și 4,4%.
Citește și: Ce salarii au românii din Spania. Banii încasați lunar ca ospătar, barman, asistentă medicală sau doctor
Ministerul condus de Yolanda Díaz a optat pentru varianta de 4,4%, justificând alegerea prin dificultățile economice actuale.
„Este scenariul care se potrivește cel mai bine nevoilor lucrătorilor spanioli de astăzi, într-o țară în care coșul de cumpărături este imposibil, iar locuințele reprezintă o problemă foarte serioasă, cu multe alte dificultăți conexe”, a declarat ministrul Muncii.
Se anunță negocieri dificile, în condițiile în care Lorenzo Amor, vicepreședintele CEOE și președintele Asociației Lucrătorilor Independenți (ATA), a declarat deja că majorarea propusă este „inaccesibilă” pentru lucrătorii independenți. El a subliniat, de asemenea, că în ultimii cinci ani s-au pierdut 174.000 de locuri de muncă în sectoarele agricultură și formare profesională duală, două domenii în care salariul minim este predominant.
Costurile suplimentare pentru companii în urma acestei creșteri ar varia între 1.816 și 1.904 euro lunar per angajat, în funcție de contribuțiile pentru accidente de muncă. Diferența de costuri pentru angajatori ar fi între 78 și 81 de euro pe lună, ceea ce înseamnă cu 56% și, respectiv, 62% mai mult decât majorarea propriu-zisă a salariului.
Comunitatea românilor din Spania scade de la an la an. Dacă la începutul anilor 2000 regatul Iberic era foarte atractiv pentru români, în ultimii 10 ani comunitatea românilor s-a micșorat cu aproape 30%. Astăzi românii care trăiesc în Spania lucrează 29,4% în construcții, 22,2% în servicii, 15,4% în agricultură, 14% în industrie și 19% în alte domenii.
O româncă stabilită în Spania a dezvăluit informații despre salariile câștigate în anul 2024 în Malaga, unul dintre cele mai dinamice orașe turistice din regiunea Andaluzia. Ea a explicat că, deși veniturile pot varia în funcție de calificare și experiență, datele oferă o imagine de ansamblu asupra pieței muncii din zonă.
„Un chelner sau un barman câștigă în medie între 1.200 și 1.300 de euro pe lună, fără a include bacșisul, care poate fi considerabil în localurile frecventate de turiști. La recepție, salariul variază între 1.200 și 1.500 de euro lunar, în timp ce un manager poate ajunge la 2.000 de euro”, a explicat aceasta.
În construcții, salariile sunt ceva mai mari. Potrivit Anei, un muncitor necalificat poate câștiga între 1.500 și 2.000 de euro lunar. Pentru pozițiile superioare, cum ar fi arhitecți, ingineri sau manageri de proiect, salariile urcă până la 3.000-4.000 de euro pe lună.
În domeniul medical, salariile pot ajunge și la 5.000 euro. Un medic poate ajunge la salarii cuprinse între 4.000 și 5.000 de euro lunar. Asistenții medicali sunt plătiți între 1.500 și 2.000 de euro. Infirmierii primesc salarii mai apropiate de nivelul minim, în jur de 1.260-1.300 de euro.
Pentru joburile necalificate, cum ar fi cele din agricultură sau curățenie, salariile sunt mai mici, variind între 1.200 și 1.300 de euro lunar”.
Unul dintre cele mai bine plătite și dinamice domenii din Malaga este IT-ul. Orașul a devenit, în ultimii ani, un hub tehnologic important, atrăgând investiții din partea unor companii mari, precum Google.
„Un angajat junior din IT poate avea un salariu între 2.500 și 3.000 de euro lunar, începând din 2023. Seniorii și specialiștii IT pot ajunge la salarii de 5.000 și chiar 6.000 de euro pe lună”, a adăugat Ana.
Salariile mici și viața scumpă i-au făcut pe români să se reorienteze. Unii s-au întors acasa și cu banii câștigați și-au făcut case și și-au pornit propriile afaceri.
Potrivit celor mai recente date oferite de Institutul Spaniol de Statistică, numărul românilor înregistrați în Spania a scăzut de la aproape 900.000 în 2012, la 600.000, anunță stirileprotv.ro.
„Salariile sunt foarte reduse în Spania. Eu cred că Spania a oferit în anii ’90 românilor foarte mult când au venit. Lucrurile s-au schimbat de când a început criza în Spania, de atunci au fost marginalizați românii și și-au dat seama, puțin câte puțin, că nu pot face față.”, spune Silvia Marcu, cercetător specializat în mișcări migratorii la Consiliul Spaniol Național de Cercetare.