ALEGERI PREZIDENȚIALE 2025. „Se stabileşte ziua de duminică, 4 mai 2025, ca dată pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025”, potrivit proiectului de hotărâre de Guvern, aflat pe masa Executivului.
De asemenea, Guvernul analizează proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 și alegerilor locale parțiale din anul 2025. Ordonanța de Urgență stabilește și reguli dure privind campania electorală și materialele publicitare care vor fi distribuite inclusiv pe marile platforme online.
Citește și: ICCJ judecă recursul lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale
O serie de obligații decurg din Regulamentul privind serviciile digitale din UE, dar sunt și măsuri impuse la nivel național.
Astfel, pe durata campaniei electorale a alegerilor prezidențiale, actorii politici vor fi obligați să asigure publicarea, împreună cu fiecare material publicitar politic, a următoarelor informații:
Aceste dispoziții se vor aplica și pentru orice promovare, distribuire, postare sau editare a unor materiale publicitare politice pe platforme online, platforme online foarte mari, motoare de căutare online sau alte rețele de socializare.
În proiectul de OUG se precizează că „este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video, utilizat în campania electorală care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partid politic clar identificat”.
Încălcarea acestor dispoziții constituie contravenție, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât să fie considerată, potrivit legii penale, infracțiune, și se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 50.000 lei.
Soluționarea plângerilor cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari este de competența exclusivă a Biroului Electoral Central. Deciziile Biroului Electoral Central prin care sunt admise plângerile și deciziile birourilor electorale județene, birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti și ale biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate prin care sunt admise plângerile privind campania electorală online reprezintă ordine de a acționa împotriva conținutului ilegal în sensul Regulamentului privind serviciile digitale.
„Deciziile BEC se comunică de îndată Autorității Electorale Permanente, în vederea transmiterii către platformele online foarte mari (în sensul prevăzut de art. 3 pct. 8 din Regulamentul (UE) 2024/900), sub sancțiunea plății unei amenzi cuprinse între 1% și 5% din cifra de afaceri a platformei online, dacă în termen de 5 ore de la notificarea Autorității Electorale Permanente, platforma online nu elimină materialul publicitar în cauză”, se menționează în proiectul de OUG.
Deciziile Biroului Electoral Central vor putea fi contestate la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 48 de ore de la afișarea acestora pe pagina de internet a Biroului Electoral Central.