Ministerul Finanțelor și Administrația Națională de Administrare Fiscală (ANAF) au elaborat un ghid care prezintă tipurile de facturi utilizate în sistemul național de facturare electronică RO e-Factura, informează ANAF într-un comunicat transmis joi AGERPRES.
În plus, ghidul oferă detalii despre codurile de TVA și regulile aplicabile facturilor în format electronic, conform legislației din România.
Codificarea tipurilor de factură are un rol esențial în cadrul RO e-Factura, deoarece asigură conformitatea cu legislația fiscală, facilitează procesul de audit și raportare și îmbunătățește eficiența contabilă, precizează ANAF.
‘Acest ghid oferă o perspectivă asupra modului de utilizare a codurilor dedicate tipurilor de facturi, a diverselor categorii de TVA, precum și a altor reguli de utilizare. Respectarea constrângerilor tehnice impuse de standardul de facturare SR EN 16931-1 este esențială pentru validarea corectă a facturilor în sistemul electronic, evitând astfel erorile și dublările neintenționate’, arată comunicatul ANAF.
Ghid_e_factura_2024Operatorii economici care utilizează aparate de marcat electronice fiscale nu au obligația să imprime/să înmâneze bonuri fiscale clienților pentru încasările realizate prin utilizarea cardurilor de credit/debit, informează Administrația Națională de Administrare Fiscală (ANAF) într-un comunicat transmis joi .
La solicitarea clienților, utilizatorii pot imprima și înmâna acestora bonul fiscal. ‘Lipsa bonului fiscal tipărit nu afectează drepturile consumatorilor prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 21/ 1992 privind protecția consumatorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, extrasul de cont bancar ținând locul bonului fiscal drept mijloc de probă al achiziției’, menționează ANAF.
De asemenea, în cazul echipamentelor nesupravegheate de tipul automatelor comerciale ce funcționează exclusiv pe bază de plăți cu cardul, aparatul de marcat electronic fiscal nu este obligatoriu.
Prin excepție de la prevederile conform cărora persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate, persoana impozabilă este scutită de obligația emiterii facturii, cu excepția cazului în care beneficiarul solicită factura, pentru: livrările de bunuri prin magazinele de comerț cu amănuntul și prestările de servicii către populație, pentru care este obligatorie emiterea de bonuri fiscale; livrările de bunuri și prestările de servicii către populație efectuate prin echipamente nesupravegheate de tipul automatelor comerciale ce funcționează exclusiv pe bază de plăți cu cardul.