Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a oferit detalii despre aceste modificări, precizând că actorii politici vor avea obligația de a publica informații suplimentare odată cu materialele publicitare politice.
„Pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru președintele României din anul 2025, actorii politici asigură publicarea, împreună cu fiecare material publicitar politic, a următoarelor informații: o indicație că este vorba despre un material publicitar politic; identitatea sponsorului materialului publicitar politic respectiv, adică numele, adresă de email și, dacă este publică, o adresă poștală, iar în cazul în care sponsorul nu este o persoană fizică, adresa la care acesta își are sediul”, a explicat acesta, potrivit Capital.
În plus, Mihai Constantin a subliniat că materialele publicitare politice care au fost țintite spre un anumit public prin intermediul algoritmilor sau altor tehnici de vizare trebuie să includă o mențiune explicită privind acest proces.
„Ne referim acum, încerc eu să traduc, sper să nu fiu trădător în traducerea mea, e vorba de acei algoritmi care, calibrați în funcție de interesul unui diseminator de mesaje, se întâmplă în marketing în scop comercial, asta de ani buni de zile, să fie țintit și o anumită categorie socio-profesională din cadrul corpului de cetățeni cu drept de vot. Ei bine, dacă există o astfel de prelucrare, acest lucru trebuie precizat odată cu difuzarea materialului respectiv”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Pentru a asigura aplicarea corectă a noilor măsuri, Autoritatea Electorală Permanentă va emite hotărâri subsecvente și va publica un ghid dedicat finanțării campaniei electorale.
„Evident, sunt multe întrebări care rezultă de aici de ordinul de aplicare practică, dar detalierea modului de promovare, distribuire, postare sau editare a materialelor publicitare politice se vor stabili prin hotărârile subsecvente emise de Autoritatea Electorală Permanentă și se vor regăsi centralizate într-un ghid al finanțării campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale ale României din anul 2025, care va fi publicat în timp util. Vă readuc aminte perioada electorală – nu campania electorală – va începe pe 18 februarie 2025”, a declarat Mihai Constantin.
Încălcarea acestor prevederi va atrage sancțiuni, care pot varia între 15.000 și 50.000 de lei, în funcție de gravitatea faptelor și de contextul în care sunt comise.
„Mai trebuie spus că există în derulare și va fi reglat mai intens, să spunem, în această perioadă electorală, și un mecanism de monitorizare a materialelor care vor fi publicate pe rețelele sociale.
Aceste sesizări, care pot veni și din afara sistemului de monitorizare, aceste petiții, aceste reclamații, cum vreți să le numiți, trebuie depuse la Birourile Electorale Centrale sau la Biroul Electoral Central, de fapt, și ele trebuie sesizate și puse pe circuit imediat pentru a fi verificate prin instrumente specifice de securitate cibernetică, dacă este cazul”, a precizat el.