Sarmalele se numără printre cele mai iubite feluri de mâncare tradiționale românești. Totuși, în Muntenia există câteva secrete care transformă acest preparat într-o adevărată delicatestă.
Citește și: Cea mai gustoasă reţetă de varză a la Cluj. Cum prepară Jamila savuroasele „sarmale împrăştiate”
Gospodinele din Muntenia țin cont de mai multe reguli atunci când vine vorba de prepararea sarmalelor. În această zonă, este important ce se pune pe fundul oalei pentru a obține sarmale cu adevărat gustoase.
În primul rând, foile de varză murată nu trebuie să lipsească. Se spune că pentru a preveni lipirea sarmalelor de fundul oalei și pentru a le oferi un gust acrișor plăcut, este recomandat să punem foi de varză murată. Acestea oferă nu doar savoare, ci și un strat protector ce ajută la coacerea uniformă a sarmalelor.
În al doilea rând, resturile de varză tocată pot fi așezate și ele pe fundul oalei, indiferent dacă este vorba despre varză murată sau proaspătă. Acestea oferă un gust intens și ajută la aburirea sarmalelor pe măsură ce fierb, făcându-le mai aromate și mai gustoase.
Feliile de slănină și afumătură se regăsesc și ele pe listă. Pentru un gust mai bun, gospodinele din Muntenia pun pe fundul oalei cu sarmale felii subțiri de slănină sau diverse afumături precum șuncă, cârnați sau costiță. Afumătura adaugă un strat subtil de savoare, care face ca sarmalele să aibă un gust mai bun.
Cu toate că nu sunt folosite la toate rețetele, frunzele de viță sau de hrean sunt folosite de gospodinele din Muntenia pentru a obține o aromă deosebită. Acestea pun frunzele pe fundul oalei, sarmalele preluând o notă subtilă de amăreală.
Un alt ingredient care nu poate lipsi de la sarmalele tradiționale românești este carnea afumată precum costița, ciolanul afumat sau baconul. Aceste bucăți de carne nu doar că adaugă savoare, dar ajută și la obținerea unui sos delicios, ce învăluie sarmalele pe măsură ce se coc.