Vortex polar în SUA, val de ger şi în România. După ce noul an a început cu temperaturi de primăvară în multe zone, vremea s-a răcit brusc la sfârșitul săptămânii trecute, tendința de răcire continuând și în această săptămână.
Temperaturile au atins sau chiar au coborât noaptea sub pragul de ger pe suprafețe extinse din nordul, centrul și nord-estul țării, iar local și în vest și sud, mai ales în zonele subcarpatice.
Cel mai frig din țară a fost la Obârșia Lotrului, într-o depresiune înaltă înconjurată de munți. Acolo, s-au măsurat -20,6°C vineri dimineața, cea mai scăzută temperatură înregistrată în această iarnă în țara noastră, cel puțin până în acest moment.
În afara zonelor de munte, cel mai rece a fost la Întorsura Buzăului, unde s-au atins -18,3°C miercuri dimineața. Minimele au coborât până la -15°C și în alte orașe din Transilvania, ca Miercurea-Ciuc sau Brașov.
Chiar și unele zone din sudul țării au avut parte de ger. De exemplu, au fost -13°C la Curtea de Argeș și -11°C la Ploiești. În Capitală, cel mai rece a fost în nord, la stația meteo Băneasa, unde mercurul a coborât până la -7,5°C.
Din păcate, zăpada a lipsit în cea mai mare parte a țării. O excepție notabilă sunt zonelor de munte, care se bucură de un strat consistent, mai ales masivele estice. În prezent, grosimea zăpezii atinge 86 cm în Munții Vrancei la Lăcăuți, 84 cm pe Vârful Omu din Bucegi și 73 cm în Ceahlău.
Americanii se pregăteau să înfrunte temperaturi potenţial periculos de scăzute în zilele următoare, învestirea lui Donald Trump la Washington, de luni, anunţându-se a fi cea mai rece din ultimele patru decenii, scrie AFP, potrivit Agerpres.
Frigul, legat de „vortexul polar” arctic, este aşteptat să se traducă prin temperaturi nocturne de -31 de grade Celsius în regiunile cele mai nordice ale Statelor Unite. La Washington, unde luni are loc ceremonia de depunere a jurământului de preşedintele ales, temperaturile vor fi foarte scăzute, agravate de vânt.
„Vor fi destul de multe rafale”, a spus Marc Chenard, meteorolog la Serviciile naţionale de meteorologie (NWS) ale SUA.
Câţiva centimetri de zăpadă sunt, de asemenea, aşteptaţi duminică în capitala americană, acoperită încă de un strat de zăpadă îngheţată din cauza unei furtuni de iarnă la începutul acestei luni.
Potrivit prognozelor, temperatura va fi de -6 grade Celsius la învestirea lui Donald Trump, la care ar urma să participe peste 200.000 de spectatori. Potrivit presei americane, va fi cea mai rece ceremonie, de la învestirea lui Ronald Reagan în 1985 (-14 C°).
Centrul şi estul Statelor Unite vor fi cele mai expuse la temperaturi mai mici decât normala, a explicat Marc Chenard.
Ce este un vortex polar: Temperaturile „ar putea fi fatale”
„Vortexul polar” este un vânt foarte puternic suflând în apropierea Polului iarna, situat în stratosferă (atmosfera este formată din troposferă, în care trăim, şi apoi stratosfera chiar deasupra). Temperaturile aşteptate „ar putea fi fatale” pentru persoanele care stau afară, a avertizat meteorologul.
La Niña s-a lăsat aşteptată aproape un an. Cum se schimbă clima până la venirea verii
În timp ce legătura dintre încălzirea globală şi valuri de căldură este foarte directă, comportamentul furtunilor de iarnă este guvernat de o complexă dinamică atmosferică, care este mai dificil de studiat.
În decembrie 2022, cel puţin 61 de persoane au murit în Statele Unite, unele în aer liber, dar altele acasă sau în maşină, în timpul unei furtuni violente de iarnă.
La începutul lui ianuarie, Statele Unite au fost lovite de una dintre aceste furtuni în centru şi est, care a făcut cel puţin cinci morţi şi a provocat sute de anulări de zboruri. Temperaturile au scăzut la -18°C în unele locuri şi zeci de mii de oameni au rămas fără curent.
Condiţii meteorologice extreme sunt, de asemenea, prezente în vestul ţării, în special la Los Angeles, care este devastat de mai bine de o săptămână de incendii violente care au făcut peste 20 de morţi.