Nu e nicio surpriză faptul că în marile companii se câștigă bine. O surpriză poate fi considerat decalajul dintre salariile oamenilor din conducere și angajații cu un salariu mediu.
Concret, directorii executivi din companiile de top ale Europei câștigă de 110 ori mai mult decât angajații cu un salariu mediu, arată o analiză a Institutului Sindical European, citată de Confederația Europeană a Sindicatelor (European Trade Union Confederation – ETUC).
Iată și cifrele care demonstrează cum stau lucrurile la capitolul lefurilor din companii de top.
Anul trecut, directorii executivi ai primelor 100 de companii din Europa au avut un salariu de bază mediu de 1.571.000 de euro și bonusuri de până la 200 la sută din salariu, ceea ce înseamnă o remunerație medie de 4.147.440 de euro! Prin comparație, tot în 2024, un salariat cu normă întreagă a câștigat, în medie, 37.863 de euro, notează adevarul.
În opinia sindicaliștilor, decalajul dintre salariile ”la vârf” și cele medii este unul ”obscen” și arată că economia trebuie urgent ”reechilibrată”.
”Decalajul salarial obscen dintre directorii executivi și lucrători arată că trebuie să reechilibrăm urgent economia, prin creșterea numărului de lucrători care beneficiază de salarii negociate colectiv. O remunerare mai echitabilă ar stimula competitivitatea, contribuind la eliminarea deficitului de forță de muncă din Europa, asigurând că mai mulți bani se întorc în economie, în loc să fie acumulați în conturi offshore”, consideră secretarul general al ETUC, Esther Lynch.
Citește și Anunţ de la Guvern pentru cei 3,4 milioane de clienţi E.ON din România
Rezultatele analizei au fost făcute publice cu o zi înaintea reuniunii anuale a directorilor executivi din toată lumea, în cadrul Summitului de la Davos.
Sindicaliștii vorbesc, în același context, despre riscuri nu doar economice, ci și asupra democrației.
Potrivit lui Esther Lynch, reducerea inegalității resurselor și creșterea calității locurilor de muncă ar fi cel mai eficient răspuns la amenințarea la adresa democrației reprezentată de extrema dreaptă populistă.
”Trebuie doar să ne uităm la evenimentele din Washington DC de săptămâna viitoare pentru a vedea consecințele capturării corporațiilor. De aceea, îi invit pe directorii executivi care se reunesc la Davos să înceteze să mai dea din bărbie, să pună deoparte tartinele și să se alăture sindicatelor la masa negocierilor, în tradiția europeană a dialogului social”, a spus secretarul general al ETUC.
În conformitate cu directiva privind salariul minim, țările din UE trebuie să prezinte anul acesta un plan de acțiune legat de promovarea negocierii colective și să se asigure că minimum 80 la sută din forța de muncă este acoperită de acorduri.