Preţ carburanţi 17 ianuarie 2025. Conform specialiştilor, vorbim despre o creştere a preţurilor la carburanţi cu cinci bani pe litru. Asta înseamnă că un litru de benzină standard a ajuns să coste între 7,37 şi 7,58 lei, iar un litru de benzină premium a ajuns să coste între 8,04 şi 8,27 lei. un litru de motorină standard a ajuns să coste între 7,57 şi 7,72 lei, iar un litru de motorină premium a ajuns să coste între 7,93 şi 8,27 lei.
Stația Petrom din Curtea de Argeș, monitorizată de Economica.net, afișa în dimineața zilei de 11 ianuarie un preț al benzinei standard de 7,49 lei pe litru și un preț al motorinei standard de 7,64 lei pe litru.
Astfel, față de prețurile din ziua precedentă, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a crescut prețul benzinei vândute în stațiile sale cu 5 bani pe litru și prețul motorinei tot cu 5 bani pe litru. Majorarea se regăsește în general și la celelalte benzinării de lanț din țară.
Este a șasea scumpire a carburanților auto din acest an. Înainte de ziua de azi, Petrom a crescut prețul benzinei vândute în stații cu 5 bani pe litru și prețul motorinei cu 4 bani pe litr acum două zile, pe 15 ianuarie. Cu patru zile înainte a crescut prețul benzinei cu 4 bani pe litru și prețul motorinei tot cu 4 bani pe litru, iar înaintea ei cu două zile a crescut prețul benzinei cu 4 bani pe litru și prețul motorinei tot cu 4 bani pe litru. Mai devreme, pe 4 ianuarie, compania petrolieră a crescut prețurile tot cu 4 bani pe litru, și la benzină și la motorină. Iar mai înainte, o altă scumpire a avut loc la 1 ianuarie, și a fost generată atunci de intrarea în vigoare a noilor accize la carburanți pentru acest an, majorare prin decizie a Guvernului. Prețurile au crescut atunci cu 17 bani pe litru, la benzină, și cu 16 bani pe litru, la motorină, majorare care a reflectat matematic creșterea accizelor.
Raiffeisen Bank, explicaţii oficiale pentru clienţii români, schimbare majoră din martie
Așadar, în 17 zile, prețurile carburanților au crescut cu 39 de bani pe litru, pentru benzină, și cu 37 de bani pe litru, pentru motorină.
Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV. Potrivit datelor prezentate de companie în ultimul său raport financiar, în primele nouă luni ale anului trecut vânzările totale de produse rafinate ale Petrom au crescut cu 9%, iar volumele vândute prin benzinării au crescut cu 4%.
Petrom, liderul pieței carburanților din România, a scumpit vineri 17 ianuarie 2025 caburanții la doar două zile de la precedenta majorare. Astfel, benzina și motorina s-au scumpit cu încă 5 bani pe litru.
Miercuri 15 ianuarie 2025 prețurile benzinei și motorinei au crescut cu câte 5 bani pe litru pentru a cincea oară în acest an, la patru zile după precedenta majorare. Sâmbătă, 11 ianuarie 2025, prețurile benzinei și motorinei standard au crescut cu câte patru bani pe litru.
Iar joi, 09 ianuarie 2025, Petrom a crescut prețurile benzinei standard și motorinei standard cu încă 4 bani pe litru, potrivit Monitorul Prețurilor.
Sâmbătă, 04 ianuarie 2025, a fost aplicată o scumpire de câte patru bani pe litru atât la benzină, cât și la motorină. Prima scumpire a avut loc chiar pe 1 ianuarie 2025, când au fost majorate accizele. În prima zi din an, prețurile au crescut cu 17 bani pentru un litru de benzină și cu 16 bani în cazul litrului de motorină.
Astfel, de la începutul anului și până acum, litrul de benzină s-a scumpit cu 39 de bani, iar cel de motorină cu 38 de bani.
În București, potrivit peco-online, benzina standard costă între 7,42 lei și 7,49 lei pe litru, iar motorina standard costă între 7,61 lei și 7,64 lei pe litru.
Stația Petrom Vitan, monitorizată de Economedia, afișează vineri 17 ianuarie 2025, următoarele prețuri: 7,48 lei pentru un litru de benzină standard și 7,63 lei pe litru în cazul motorinei standard.
Petrolul se ieftinește puțin
Petrolul s-a ieftinit puțin în ultimul timpm dar cotațiile rămân tot ridicate. Astfel, contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut ieri cu 0,68 dolari, sau cu 0,83%, ajungând la 81,35 dolari pe baril, după ce au crescut cu 2,6% în sesiunea precedentă, atingând cel mai înalt nivel din 26 iulie 2024. La fel, contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 1,10 dolari, sau 1,37%, ajungând la 78,94 dolari pe baril, după o creştere de 3,3% miercuri. Oficialii în domeniul securităţii maritime au declarat că se aşteaptă ca miliţia Houthi să anunţe o oprire a atacurilor asupra navelor din Marea Roşie, în urma unui acord de încetare a focului în războiul din Gaza între Israel şi grupul militant Hamas.
Pe de altă parte, vânzările cu amănuntul din SUA au crescut în decembrie, ceea ce sugerează o cerere economică puternică. Aceste date au fost interpretate de investitori ca sprijinind o abordare precaută din partea Rezervei Federale privind tăierea ratelor dobânzilor, ceea ce a contribuit la scăderea preţurilor ţiţeiului.
Totuşi, preţurile şi-au recuperat unele pierderi după comentariile guvernatorului Rezervei Federale, Christopher Waller, care a indicat că inflaţia ar putea continua să încetinească, posibil permiţând băncii centrale a SUA să reducă ratele dobânzilor mai rapid decât se aştepta.
Investitorii continuă să monitorizeze sancţiunile impuse de administraţia Biden Rusiei, care vizează baza industrială militară şi schemele de evaziune ale Moscovei, după ce au fost aplicate sancţiuni mai largi asupra producătorilor de ţiţei şi petrolierelor ruseşti. De asemenea, piaţa se pregăteşte pentru impactul administraţiei Trump, care va prelua mandatul luni.
Analiştii estimează că Trump ar putea cere OPEC să controleze preţurile ţiţeiului dacă acestea vor atinge din nou 80 de dolari pe baril.
Deşi OPEC şi aliaţii săi au restricţionat producţia în ultimii doi ani, sunt prevăzute măsuri de precauţie înainte de o eventuală relaxare a tăierii producţiei, a spus Rory Johnston, fondator al Commodity Context.
Pe frontul cererii, cererea globală de ţiţei a crescut cu 1,2 milioane de barili pe zi (bpd) în primele două săptămâni din 2025, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, uşor sub aşteptările analiştilor. Se preconizează că cererea va creşte cu 1,4 milioane bpd în săptămânile următoare, pe fondul unor activităţi de călătorie intense în India, unde are loc un mare festival, şi a sărbătorilor de Anul Nou Lunar în China, la sfârşitul lunii ianuarie.