Majoritatea dintre noi trece rapid peste etichetele care sunt lipite pe fructele și legumele cumpărate de la supermarket. Noi le considerăm doar ca fiind o formalitate, un detaliu care nu are nici un impact asupra bunăstării noastre. Însă, în realitate, acele etichete conțin informații importante care pot ajuta sau chiar împiedica să facem alegerea corectă.
In mod normal, nu esti foarte atent la etichetele care sunt lipite pe fructe si, de obicei, le indepartezi si le arunci imediat. Insa, inainte de le pune in cosul de gunoi fii atent la cifrele prezente acolo.
Trebuie să ne uităm după nişte stickere, aplicate pe fruct, care conţin câteva cifre. Acestea sunt codurile PLU. Sunt stabilite de Federaţia Internaţională pentru Standardul Produselor şi sunt folosite din anul 1990.
Este vorba despre un cod din patru sau cinci cifre care arată cum a fost crescut produsul respectiv: ecologic, cu pesticide sau dacă a fost modificat genetic. Astfel veţi înţelege şi diferenţa de preţ dintre portocalele organice și cele crescute convenţional, de exemplu, care pot arăta la fel.
Dacă un fruct are codul de pe autocolant format din patru cifre, înseamnă că a fost crescut convenţional, adică s-au folosit îngrăşăminte chimice şi pesticide.
Cum cureți corect și eficient fructele și legumele stropite cu pesticide
De fapt, numerele de pe eticheta iti dezvaluie cum a crescut acel frunct. De la plantatul si ingrijitul conventional in care se folosesc fertilizatori, pesticide si alte substante chimice pana la alimentele organice 100%, toate acestea pot fi descoperite doar citind aceste etichete.
Iata tot ce trebuie sa stii despre micutele etichete prezente e fructele si legumele din magazine si pe care de obicei le ignorai
Exemplu – Toate bananele conventionale ar putea fi etichetate: 4011.
Cinci numere (numarul incepe, de obicei, cu 8) – Sunt, in general, produsele modificate genetic fie in laborator, fie altundeva, empiric.
Cinci numere (numarul incepe, de obicei, cu 9) – Sunt fructe si legume crescute organic si nemodificate genetic. Sunt cele mai sanatoase alegeri.
Exemplu – Toate bananele organice ar putea fi etichetate: 94011.
Iata inca ceva ce te va ajuta sa alegi ce produse sa aduci in bucataria ta. In prima categorie intra alimentele care, adesea, contin pesticide, chimicale si fertilizatori potential periculosi: capsuni, mere, nectarine, piersici, telina, struguri, cirese, spanac, rosii, ardei gras.
Cea de-a doua categorie intra produsele care au cele mai putine substante chimice: avocado, porumb dulce, ananas, varza, mazare congelata, ceapa, sparanghel, mango, papaia, kiwi.
Exemplu – Toate bananele modificare genetic ar putea fi etichetate: 84011.
Cinci numere (numarul incepe, de obicei, cu 9) – Sunt fructe si legume crescute organic si nemodificate genetic. Sunt cele mai sanatoase alegeri.
Exemplu – Toate bananele organice ar putea fi etichetate: 94011.
Iata inca ceva ce te va ajuta sa alegi ce produse sa aduci in bucataria ta, conform SfatulParintilor: In prima categorie intra alimentele care, adesea, contin pesticide, chimicale si fertilizatori potential periculosi: capsuni, mere, nectarine, piersici, telina, struguri, cirese, spanac, rosii, ardei gras.
InfoCons trage un semnal de alarmă! Cât de sănătoasă este, de fapt, ciorba de legume din restaurante
Cea de-a doua categorie intra produsele care au cele mai putine substante chimice: avocado, porumb dulce, ananas, varza, mazare congelata, ceapa, sparanghel, mango, papaia, kiwi.
Trebuie să mai ştiţi că nu toate legumele şi fructele de import au înscris pe etichetă codul PLU. Producătorii sunt obligaţi să îl pună fie pe lotul de alimente, fie pe fiecare bucată în parte.
Dacă, însă, cumpăraţi vegetale de import, din supermarketuri, alegeţi-le pe cele care au codul scris pe autocolant.
Şi mai bine ar fi să le achiziţionaţi din piaţă, dar şi aici se găsesc multe fructe şi legume de import, nu doar autohtone.
Bineînţeles, cele mai sănătoase sunt cele cultivate în grădina proprie ori cele luate de la un producător local în care aveţi încredere.