Câteva precauții simple, atât la achiziționarea, cât și la utilizarea maşinii de spălat te vor ajuta să reduci impactul acesteia asupra facturii, dar și asupra mediului.
3. Alege programul „eco”. Toate mașinile de spălat au un mod „eco” sau „temperatură joasă”, care te ajută să economisești energie electrică. Aceste programe sunt mai lungi, dar consumă mai puțină energie decât ciclurile clasice, datorită unei creșteri mai progresive a temperaturii. De fapt, cea mai mare parte a consumului energetic al unei mașini de spălat provine din încălzirea apei. Utilizând programele „eco”, poți economisi până la 15% din energia electrică.
4. Temperatura de spălare. Alegerea unui program de spălare la temperaturi scăzute, cum ar fi 30 de grade C, poate diminua considerabil consumul de energie electrică, întrucât cea mai mare parte a energiei utilizate în timpul spălării este destinată încălzirii apei.
5. Programează spălarea în timpul orelor cu tarif redus. Dacă ai un abonament de electricitate cu opțiunea „ore de consum redus”, pornește maşina de spălat în aceste intervale. Deși acest lucru nu reduce consumul energetic propriu-zis al mașinii, vei beneficia de un tarif mai mic la electricitate.
6. Limitează opțiunea de uscare. Dacă mașina ta de spălat are opțiunea de uscare, evită să o folosești sau rezerv-o doar pentru situații excepționale. Uscarea termică consumă multă energie electrică. Pentru a economisi, este mai bine să usuci rufele în aer liber sau să alegi un program de stoarcere mai eficient.
7. Întreține-ți maşina de spălat. Întreținerea regulată a mașinii prelungește durata de viață și îmbunătățește eficiența energetică. În timp, depunerile de calcar și murdărie pot duce la un consum mai mare de electricitate. Pentru a preveni acest lucru, curăță periodic: