Marile companii din România sunt în căutare de tineri talentați, oferind oferte atractive pentru absolvenții de la Universitatea Politehnică din București și alte instituții de învățământ superior.
Cu toate acestea, puțini sunt cei care decid să îmbrățișeze cariere în aceste domenii tehnice, în ciuda salariilor competitive și a perspectivelor de dezvoltare profesională. Majoritatea angajatorilor se confruntă cu dificultăți în atragerea și retenția tinerelor talente, întrucât mulți dintre angajați din companiile mari se apropie de vârsta pensionării.
Gabriel Petrea, director general adjunct la Universitatea Politehnica din București, a subliniat că ingineria rămâne o alegere importantă pentru tinerii români, dar numărul locurilor din universitățile de tradiție nu a crescut semnificativ în ultimii ani.
„În România, nu au mai crescut numărul de programe de studii în inginerie. Universitățile mari, cu tradiție, sunt aceleași. Politehnica din București are același număr de locuri la inginerie constant. Ingineria este o alegere pe care orice tânăr o poate face. Evident că discutăm de o inginerie asistată de tehnologie, de inteligența artificială, poate de roboți în viitor, dar e un domeniu care cu siguranță va rezista acestor provocări”, a declarat acesta pentru Antena 3.
Companiile de recrutare confirmă că, în general, există un deficit mare de angajați în domeniile care necesită studii superioare, iar acest lucru este cu atât mai evident în domeniul ingineriei.
Citește și: Vestea anului pentru români. Lovitură de neimaginat pe piaţa bursieră: vin bani mulţi!
„Observăm un deficit foarte mare în general în domeniile în care studiile sunt obligatorii. Dacă în IT avem, de exemplu, din ce în ce mai multe companii care acceptă și educația informală, respectiv învață singuri programare, în inginerie nu putem spune același lucru”, a declarat Bogdan Badea, reprezentant al unei companii de recrutare.
Acesta a explicat că există un contrast major între domeniile în care angajatorii sunt dispuși să accepte experiența autodidactă și domeniile tehnice în care educația formală este esențială.
Studenții intervievați au menționat că o mai bună pregătire practică ar contribui la creșterea numărului de ingineri din România.
„Să se facă mai multe activități practice, și mai multe internshipuri pentru studenți și cred că și unii angajatori au standarde cam mari pentru studenții care abia ies din facultate”, a spus un tânăr.
„În facultate nu prea suntem învățați partea practică, doar lucruri teoretice”, a adăugat un alt student, subliniind necesitatea unui echilibru între teoria învățată în școală și aplicarea acesteia în mediul profesional.
În 2024, 9.000 de studenți au început anul I la Politehnică, dar până la 35% dintre aceștia nu finalizează studiile, iar acest fenomen este un alt factor care agravează deficitul de specialiști în inginerie. Chiar și în condițiile în care unele domenii tehnice beneficiază de un interes crescut, lipsa unei pregătiri adecvate și cerințele prea mari impuse de angajatori sunt provocări majore pentru tinerii din România.