La începutul lunii decembrie 2024, Agrana România a anunțat oprirea activității de rafinare a zahărului brut la fabrica din Buzău și demararea procedurilor pentru disponibilizări colective, afectând 52 de angajați. Decizia a fost luată în contextul scăderii vânzărilor din cauza importurilor masive de zahăr din Ucraina și supraaprovizionării pieței din Uniunea Europeană. Deși impactul a fost major, sindicatele au negociat cu succes plăți compensatorii și înscrierea angajaților în sistemul de șomaj.
Agrana a explicat că una dintre principalele cauze pentru închiderea unității a fost creșterea importurilor de zahăr ucrainean pe piața europeană, care a dus la scăderea prețurilor și a cererii pentru produsele companiei.
De la începutul războiului din Ucraina, în 2022, Uniunea Europeană a eliminat barierele vamale pentru produsele din Ucraina, ceea ce a permis intrarea unei cantități mari de zahăr fără taxe vamale pe piața românească. În ciuda acestui zahăr de calitate inferioară, Agrana România a continuat să respecte standardele europene de calitate, implicând costuri suplimentare de aprovizionare.
Citește și Americanii au preluat conducerea unui colos românesc. Țara noastră devine o forță pe piața mondială
Pe lângă aceste importuri, a existat și o supraaprovizionare a pieței cu zahăr din sfeclă produs în Uniunea Europeană, mai ales în Franța, Polonia, Germania și Cehia, agravând situația.
În 2024, producția de sfeclă de zahăr a fost mult mai mare decât în 2023, iar Comisia Europeană prognoza o creștere semnificativă a producției, ce ar fi urmat să pună o presiune și mai mare asupra prețurilor pe piața românească. În aceste condiții, concurența pe piața internă de zahăr s-a intensificat, iar vânzările Agrana au scăzut considerabil.
Ca urmare a acestui context economic, Agrana România a fost forțată să întrerupă activitatea de rafinare la Buzău și să aplice măsuri pentru reducerea pierderilor financiare. Totuși, procesul de disponibilizare colectivă a fost gestionat cu responsabilitate, angajații primind compensațiile cuvenite și fiind sprijiniți să se înregistreze în sistemul de șomaj, cu plăți lunare pe o perioadă de 12 luni.