La finalul anului 2024, Guvernul României a adoptat așa-numita ordonanță ”trenuleț”, care, printre multe altele, a înghețat pensiile și salariile bugetarilor. Potrivit Legii pensiilor, seniorii ar fi trebuit, de la 1 ianuarie 2025, să primească în plus, în medie, 330 de lei, însă, din cauza ordonanței, acest lucru nu s-a întâmplat.
Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a venit cu clarificări despre majorările și indexările din 2025.
„Este vorba despre veniturile cu caracter nepermanent, dar asupra cărora s-a contribuit. Adică s-a datorat contribuției de ajutor social la bugetul asigurărilor sociale de stat. Adică s-a contribuit la fondul de pensii. Noi am considerat că, pe noua legislație, se respectă acest principiu al contributivității aceste sume care, chiar dacă aveau un caracter sporadic, dar faptul că s-a contribuit asupra lor să fie luate în calcul la pensie.
Toți pensionarii care sunt în plată și aveau acele dosare, adeverințe la dosare, noi vom opera din oficiu și vom acorda aceste drepturi începând cu data de 1 septembrie. Repet, pentru pensionarii care, până la data de 1 septembrie, nu existau acele decizii în dosar. Vom emite decizii de recalculare în cazul acestor venituri cu caracter nepermanent”, a declarat Daniel Baciu la România TV.
„Principalul spor pentru care se vede, într-adevăr, o creștere substanțială este acordul global. Celelalte sporuri, vorbim de prime, ore suplimentare, al 13-lea salariu, cuantumul pensiei nu este influențat substanțial.
În momentul de față, aplicația funcționează, v-am zis deja că s-a lucrat la septembrie, acum se lucrează la luna octombrie, noiembrie, pentru cei care au ieșit la pensie pe noua lege a pensiilor, cu data de 1 septembrie, să-și primească drepturile legitime în termeni normali de la data când și-au depus documentația.”, a mai spus directorul CNPP.
Noua lege a pensiilor, intrată în vigoare în septembrie 2024, a adus schimbări importante pentru pensionarii din România, inclusiv recalcularea pensiilor și modificări în formula de calcul pentru cei care au muncit în străinătate. În acest an, aproximativ patru milioane de pensionari au beneficiat de majorări, cu sume variind între un leu și 12.000 de lei. Scopul principal al acestei legi este de a crea un sistem de pensii mai echitabil atât pentru românii din țară, cât și pentru cei care trăiesc în alte state.
Potrivit Ordinului nr. 1.762/2024, românii care locuiesc în Uniunea Europeană trebuie să depună cererile de pensie la instituțiile de asigurări sociale din țările respective. Noua metodologie de calcul presupune totalizarea perioadelor de cotizare realizate în diferite state și proratizarea pensiilor, adică pensia va fi calculată în funcție de contribuțiile realizate în fiecare țară.
De exemplu, o persoană care a lucrat patru ani în Germania și 32 de ani în Portugalia nu ar fi beneficiat de pensie din partea Germaniei, unde pragul minim este de cinci ani. Însă, noile reglementări permit ca Germania să recunoască perioadele lucrate în Portugalia, acordând pensia corespunzătoare celor patru ani lucrați acolo.
În plus, reforma pensiilor include și schimbări pentru pensiile de urmaș. Pentru persoanele care au primit pensii din România și din străinătate, pensia de urmaș va fi calculată în funcție de cea mai avantajoasă variantă dintre pensia națională și pensia pro-rata, asigurând un sprijin mai echitabil pentru beneficiari.
Vezi și Pensii majorate pentru patru milioane de români. Anunţul oficial al şefului Casei de Pensii