Schimbarea anunțată de Lidl face parte dintr-o strategie globală, gândită pentru a răspunde unor provocări globale precum schimbările climatice, pierderea biodiversității și bolile asociate alimentației nesănătoase.
Lidl își propune să transforme radical sistemul alimentar și să contribuie la protejarea planetei printr-o mai mare integrare a alimentelor pe bază de plante în oferta sa. Obiectivul principal al companiei este creșterea vânzărilor de produse pe bază de plante cu 20% până în 2030, față de nivelul din 2023.
Noua abordare se bazează pe două piloni principali: promovarea cerealelor integrale și creșterea ponderii proteinelor vegetale în portofoliul său de produse. Potrivit acestui plan, proporția cerealelor integrale din totalul cerealelor comercializate de Lidl va ajunge la 20% până în 2030. În plus, compania va include cel puțin o opțiune pe bază de cereale integrale în fiecare categorie relevantă de produse, facilitând astfel accesul consumatorilor la alimente mai sănătoase.
Un alt obiectiv important este creșterea utilizării surselor de proteine vegetale, precum leguminoasele, nucile și semințele, în locul produselor de origine animală.
„Pentru a alimenta în mod sănătos o populație mondială în creștere, în limitele resurselor planetei, este necesară o transformare globală a sistemului alimentar. Acesta este un pas crucial pentru combaterea pierderii biodiversității și pentru protejarea sănătății umane”, a declarat Christoph Graf, director general de achiziții pentru bunuri la Lidl Service GmbH & Co. KG, potrivit Stiridiaspora.
În plus, compania va continua să ajusteze prețurile produselor sale vegane pentru a le face mai accesibile, o măsură menită să elimine barierele financiare în calea alegerii unui stil de viață mai sustenabil.
Această strategie se aliniază cu modelul de dietă a sănătății planetare (Planetary Health Diet – PHD), care propune o schimbare globală în alimentație pentru a asigura sănătatea populației și a proteja resursele naturale ale planetei până în 2050. Dieta recomandată include un consum predominant de fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și uleiuri vegetale, alimente benefice atât pentru sănătatea umană, cât și pentru mediu. Lidl s-a angajat să își ajusteze sortimentul pentru a respecta aceste principii, iar gama sa de produse reflectă din ce în ce mai mult aceste cerințe, oferind consumatorilor o diversitate de opțiuni pentru un stil de viață sănătos.
Recomandările Societății Germane de Nutriție (DGE) susțin, de asemenea, importanța unei alimentații bazate pe plante, indicând faptul că o dietă vegetariană nu doar că îmbunătățește sănătatea, dar și reduce semnificativ impactul asupra resurselor naturale ale planetei. DGE subliniază că consumul excesiv de carne poate duce la riscuri crescute de boli cardiovasculare și cancer de colon, iar impactul asupra mediului este mult mai mare decât în cazul alimentelor pe bază de plante. De asemenea, se recomandă limitarea alimentelor procesate, bogate în zahăr, sare și grăsimi, care pot afecta negativ atât sănătatea, cât și sustenabilitatea sistemului alimentar global.
În acest context, Lidl vrea să contribuie activ la o transformare sustenabilă a alimentației globale, iar această schimbare va avea un impact semnificativ asupra modului în care consumatorii din România și alte 30 de țări vor aborda alimentația în următorii ani.
Mariella Meyer, reprezentantă a WWF Elveția, a subliniat că „cu accent pe produsele pe bază de plante, Lidl demonstrează că sănătatea oamenilor și a planetei poate fi prioritară într-un mod accesibil și sustenabil”. C
ompania își va extinde în continuare oferta de produse vegane și vegetariene, asigurându-se că acestea sunt inovatoare și gustoase pentru a atrage cât mai mulți consumatori. În acest mod, Lidl își propune să devină un lider global în ceea ce privește promovarea unui sistem alimentar mai sănătos și mai sustenabil.