Hotărârea pentru modificarea și completarea HG nr.1571/2022, care reglementează intervențiile aferente sectoarelor vegetal și zootehnic, a fost aprobată cu scopul de a sprijini mai mult sectorul agricol, cu finanțare din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și bugetul de stat.
Această decizie vine în contextul implementării unui nou tip de ajutor financiar care va viza fermierii care respectă anumite condiții. Printre noile reglementări introduse de Guvern se numără și acordarea unei ecoscheme noi, destinată menținerii de zone neproductive și/sau înființării de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile, scrie News18. Aceasta este cunoscută sub denumirea de ecoschema PD-28, și reprezintă un instrument de sprijin pentru protejarea mediului și promovarea unor practici agricole sustenabile.
Modificările legislative includ, de asemenea, modificarea definiției hectarului eligibil, extinzându-se acum și asupra suprafețelor cu destinație piscicolă, utilizate temporar în scop agricol pe întreaga perioadă a anului de cerere. Totodată, sunt incluse și terenurile pe care sunt amplasate obiective pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile, în conformitate cu legislația națională.
Un alt punct important menționat de actul normativ este legat de sectorul apicol. Noile modificări aduc în cadrul intervenției IS-A-05, ce vizează raționalizarea transhumanței, o reglementare suplimentară privind cheltuielile eligibile pentru echipamentele de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral, inclusiv echipamente autopropulsate, necesare pentru îmbunătățirea procesului de mișcare a stupilor.
Deși noile reglementări aduc schimbări semnificative, Guvernul a clarificat faptul că aceste modificări nu vor afecta contribuția totală a Uniunii Europene pentru implementarea intervențiilor din cadrul Planului Strategic 2023-2027. Cu toate acestea, nu au fost oferite detalii clare cu privire la valoarea exactă a subvenției sau la alte noutăți pe care aceasta le va aduce fermierilor români.