Analistul economic îi avertizează pe români: când nu trebuie să-ți cumperi casă și cum știi ce proprietate îți poți permite

Planificarea cumpărării unei locuințe este o decizie importantă, iar analistul economic Iancu Guda recomandă să nu te grăbești înainte de a evalua bine situația. În cadrul unui podcast găzduit de Damian Drăghici, Guda a explicat cum se calculează valoarea reală a unei locuințe și a detaliat regulile esențiale pe care să le respecți pentru a nu ajunge supraîndatorat.
Filip Stan
19 ian. 2025, 23:13
Analistul economic îi avertizează pe români: când nu trebuie să-ți cumperi casă și cum știi ce proprietate îți poți permite

Un aspect cheie în calcularea valorii reale a unei locuințe este raportarea acesteia la chiria pe termen lung. Analistul economic subliniază că este important să faci o evaluare realistă a capacității tale financiare înainte de a apela la un credit bancar, insistând că a cumpăra o casă doar pentru că banca îți oferă această posibilitate poate fi o capcană.

Valoarea pentru o casă sau apartament este chiria pe 15 ani

„Valoarea pentru o casă sau un apartament este dată de cât produce acel apartament. Valoarea lui e dată de chirie. Asta înseamnă chiria pe 15 ani. Deci dacă se închiriază cu 500 de euro pe lună ori 12 luni face 6.000 de euro. Ori 15 ani egal 90.000 de euro, din care scazi 20%. Asta, pentru că dacă îl închiriezi 15 ani, atunci 72.000 este valoarea casei. N-o să ai chiriași mereu și mai repari o țeavă.”, spune acesta.

Dacă prețul de vânzare al locuinței depășește valoarea calculată pe baza chiriei, Guda recomandă să mai aștepți.

„Lumea zice… păi da, dar stau în chirie. Eu spun: bine, ia credit și timp de 5 ani banii pe care îi dai nu rămân la tine, că se duc la dobândă cam 95%. Deci timp avem, mereu.”, mai explică specialistul.

Cele trei reguli de bază pentru achiziția unei locuințe

1. Ia casa pe care ți-o permiți:

„Nu trebuie cumpărată doar cu banii jos. Principiul este să ne luăm casa pe care ne-o permitem. Nu pe care o visăm sau pe care ne-o va da banca. Dacă tu te duci în bancă și zici: sunt Ionel, am salariu de 1.000 de euro, banca te verifică la biroul de credit după CNP. N-ai niciun alt credit, o să-ți dea, iar întrebarea ta va fi: care e creditul maxim la care mă încadrez? Păi, scuzați-mă, așa întrebare, așa răspuns. Banca o să zică: 40% grad de îndatorare! Deci 400 de euro pe lună plătești. Pe an dai 5.000 de euro și în 30 de ani vei plăti 150.000 de euro, și asta înseamnă că te vei încadra la un credit cam de 70.000 și ceva de euro.”

2. Gradul de îndatorare:

„Prima regulă este casa pe care ți-o permiți. Deci cât îmi permit? Venitul familiei pe 5 ani, minus 20%, dacă iau pe credit. Deci dacă eu câștig, în medie, cam 8.000 de lei, să facem calculul ăsta. Dacă facem în euro, sunt 1.600 de euro, ori 12 luni, 19.200 de euro, ori 5 ani. Asta face 96.000 de euro minus 20%. Înseamnă că ne permitem o casă de 76.800 de euro. Nu mai mult. Al 2-lea criteriu este gradul de îndatorare. Pentru ipotecar trebuie să fie 25%. Eu dacă am venituri de 1.000 de euro pe lună, rata la bancă trebuie să fie 250 de euro.”

3. Cumpără la prețul corect:

„Adică, ce chirie produce pe 15 ani? Și atunci, dacă stai în casa pe care ți-o permiți fără să te supraîndatorezi. Mai exact: datorie de maximum 25% luată la prețul corect, chiria pe 15 ani minus 20%. Atunci e bine să fii proprietar în casa în care stai, dar nu mai devreme de vârsta de 30 de ani.”

Prin aplicarea acestor principii, te poți proteja de decizii financiare riscante și poți face o achiziție care să fie sustenabilă pe termen lung.

Citește și: Vești bune pentru români, dar doar pe jumătate. Salariul mediu va crește în 2025 cu 6,2%, dar câștigul real se va majora doar cu 1,6%

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Taxa care se dublează în România. Decizia luată de Ministerul Finanțelor: Nu se poate justifica
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
O tânără a murit înecată într-un lac după ce s-a speriat de un urs, în Harghita! Aceasta și-a găsit sfârșitul la doar 18 ani
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Asta mai lipsea! Ilie Bolojan a dat cea mai proastă veste pentru români: urmează recesiune. Măsuri de urgență
MediaFlux
Putin a decis! Armistițiu în Ucraina! Anunț de la Kremlin
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre