ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă contractate înainte de luna mai 2019, a crescut la 5,94% pe an, de la 5,93% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), scrie ECONOMICA.NET.
Conform analiștilor financiari, această creștere este influențată de două scenarii. Primul este susținerea cursului valutar de BNR, situație în care Banca Națională a României ar putea vinde valută pentru a menține stabilitatea cursului de schimb sub pragul de 5 lei pentru un euro, strategie care reduce lichiditatea în lei, determinând o creștere a dobânzilor. Totuși este de așteptat ca, după alegeri, cursul leului să o ia pe o pantă de ușoară depreciere față de moneda unică europeană.
Al doilea ține de Ministerul Finanțelor, aflat în căutare de soluții rapide. Statul apelează temporar la împrumuturi bilaterale de la bănci precum CEC Bank și Exim Banca Românească, la care este acționar, o soluție temporară, până va fi gata emisiunea de bonduri externă, mai scrie ECONOMICA.NET. De exemplu, Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 17 ianuarie 2025, 90 milioane de lei de la bănci, suplimentar față de licitațiile de joi, când a împrumutat 800 de milioane de lei, la dobânzi de 7,75% pe an, respectiv 7,98% pe an, prin două emisiuni de obligațiuni de stat de tip benchmark.
Dobânzile pentru creditele de consum și ipotecare cu dobândă variabilă sunt direct influențate de evoluția ROBOR. Astfel: ROBOR la 3 luni (utilizat pentru creditele de consum contractate înainte de mai 2019) a crescut de la 5,93% la 5,94%, ROBOR la 6 luni (folosit pentru creditele ipotecare) a urcat la 6%, comparativ cu 5,98% anterior, ROBOR la 12 luni a ajuns la 6,09%. Creșterea îi afectează direct pe românii care au rate la creditele existente.