Blue Monday 2025 pică anul acesta ]n 20 ianuarie. Este considerată cea mai deprimantă zi din an, când mai mulți factori precum vremea mohorâtă, lipsa luminii naturale, întoarcerea la muncă după sărbătorile de iarnă sau datoriile acumulate se manifestă printr-o stare de tristețe și melancolie.
Conceptul „Blue Monday” a apărut în 2005 și îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall. Un factor care predispune la melancolie este vremea mohorâtă, în special pentru cei care locuiesc în emisfera nordică. Temperaturilor scăzute li se adaugă şi faptul că soarele apune devreme, fiind cunoscut faptul că lipsa luminii naturale poate contribui la o stare de spirit proastă.
Al doilea factor luat în calcul de psiholog este acumularea de datorii. După cheltuielile din perioada sărbătorilor de iarnă, mulţi oameni trebuie să fie cumpătaţi în luna ianuarie, ori chiar să achite datoriile acumulate.
Un alt motiv de melancolie ţine de contrastul dintre perioada veselă de sfârşit de decembrie, un sezon al vacanţelor, şi reluarea lucrului, la început de an.
„Din punctul meu de vedere, termenul, cât și semnificația acestei zile nu are nicio valoare. Blue Monday reprezintă o formă de manipulare a unei mase uriașe de oameni. Avem de-a face cu o zi la fel ca oricare alta, dar numită în acest fel doar cu scop publicitar. Odată cu această denumire, deja comercială, pot crește anumite tipuri de vânzări la nivel mondial, deoarece se vor căuta cadouri și se vor organiza evenimente tocmai pentru a sublinia acest eveniment”, spune pentru Digi24 psihologul Radu Leca.
„Existența la nivel mondial a unor surse comune (referitor la Blue Monday) pentru, deja, 2 miliarde de pacienți depresivi și anxioși reprezintă o formă de manipulare a unei mase uriașe de oameni. Toate aceste informații mediatizate nu vor duce decât la o creștere a intensității prezenței simptomatologiei depresiei și anxietății, dar și la o înmulțire a numărului pacienților, odată cu fiecare aducere aminte a existenței acestei surse/zile. (…) Orice formă de comericalizare a unui eveniment ce ține de sentimente, dar și de simptomatologie va face dintr-un număr impresionant de bolnavi, un număr mai mare de potențiali pacienți” a transmis psihologul Leca.
„La nivel mondial se presupune că, fiecare persoană ar trebui să aibă o structură hormonală genetică, moștenită, văzută și înțeleasă în familie, dată de o sursă deosebit de importantă, care să favorizeze apariția atât a depresiei, cât și a anxietății și a tulburării de panică. Atât depresia, cât și anxietatea, atacurile de panică și structura de tulburare obsesiv compulsivă au în comun un singur lucru și anume lipsa de iubire, de atenție, de validare ori de a fi văzut în orice împrejurare, fie că vorbim de familie, cuplu, job sau prieteni. Depresia, anxietatea sau orice altă tulburare emoțională trebuie să aibă surse, iar acestea au fost documentate științific de-a lungul timpului. Însă, în realitate, ele reprezintă, un rezultat al unor acțiuni. În acest caz, sursa, fără aceste rezultate, care stă la baza existenței depresiei/anxietății în rândul unei persoane are legătură cu lispa de iubire”, a mai spus psihologul Radu Leca.