CFR Călători a decis să restricționeze circulaţia trenurilor pe ruta Oravița-Anina. în cursul săptămânii, iar trenurile urmează să circule pe acel tronson numai în weekend. Supranumită Semmering-ul din Banat, calea ferată care leagă orașul Oravița de orașul Anina, pe o distanță de 34,8 km, în vestul României, a fost construită în 1863 și este considerată prima cale ferată montană din România și din Europa de Est.
Traseul spectaculos presupune trecerea prin 4 tunele săpate în stânca muntelui și 10 viaducte. Cu toate că tronsonul este perfect funcţional de 161 de ani, CFR Călători a decis ca circulaţia să se facă doar în weekend.
Specialiștii avertizează însă că această decizie pune în pericol starea șinelor și a tunelurilor și va prelungi durata călătoriilor până la Anina.
Un împiegat de mişcare din staţia Oraviţa spune că măsura a fost luată pentru că CFR nu vrea să facă investiții.
„CFR Călători nu vrea ca să facă investiţii. Îi încurcă acest tren. Se va depune pe ciuperca şinii, rugină şi praf. Până să circule vinerea, probabil că o să facă mai mult de două ore până la Anina.”, a declarat Sile Ungureanu, impegatul din Oravița.
„La momentul în care nu circulă, nici întreţinerea nu se va practica aşa cum trebuie. Este pericolul tunelurilor, pentru că orice infiltraţie în plus de apă este un pericol.”, a declarat expertul de patrimoniu Ada Cruceanu pentru Observatornews.
Reprezentanţii societăţii civile din județul Caraş Severin sunt la rîndul lor îngrijorați de această decizie și în cazul în care petițiile adresate autorităților nu ar avea efect, ar recurge la proteste.
„Pe lângă scrisoarea deschisă către Ministerul Transporturilor, am trimis petiţii către entităţile CFR-ului. Să păstrăm circulaţia zilnică pe ruta Oraviţa – Anina şi retur”, a spus Andrei Szabo, președinte al Asociației Euroland Banat.
„Cei care vor, care îşi doresc, în data de 25 ianuarie să vină alături de noi într-o excursie manifest Oraviţa – Anina. De ce? Pentru că trebuie să mai tragem un semnal de alarmă”, a anunțat Liliana Gherle, președinte al Asociației Uniți Reușim.
Din informațiile vehiculate, circulația pe ruta Oravița-Anina ar putea reveni la normal începînd cu data de 17 aprilie 2025.