Grupul olandez Wolters Kluwer, furnizor de soluții software pentru companii din domeniul financiar, va concedia o parte dintre angajații din Cluj-Napoca. Angajații vizați au fost anunțați la început de an de această restructurare, scrie analistul Doru Șupeală și cluj24.
”Concedieri peste noapte, la Cluj.
Am primit informații că o firmă de servicii financiare activă în Cluj, al cărei nume are inițialele WK, a dat afară mai mulți angajați, săptămâna aceasta, prin desființarea posturilor de azi pe mâine, fără preaviz (fără a anunța înainte) și, în cazul unora, fără compensații. Unii concediați au primit promisiunea unor compensații.
Pentru desființarea postului, firma trebuie să păstreze angajatul minim 20 de zile lucrătoare după decizia oficială de desființare a postului, iar această obligație legală sigur va fi respectată.
Desființarea posturilor nu se consideră concediere colectivă și nu trebuie notificată la ITM, în cazul în care sunt afectați de această decizie simultan sub 30 de angajați în companiile care au peste 300 de angajați sau sub 10% din numărul total de angajați, dacă firma este mai mică.
Probabil din cauza acestor limite legale concedierea prin desființarea posturilor se face în mai multe tranșe lunare, pentru a evita intervenția Inspectoratului Teritorial de Muncă, care oricum nu prea știe face ceva util pentru cei afectați.
În urmă cu câteva luni, au concediat contractorii (angajați care lucrau pe PFA sau SRL), iar în februarie mai urmează un val de concedieri.”, a scris Doru Șupeală, pe Facebook.
O angajată a firmei a confirmat concedierile mascate. ”Am lucrat la WK câțiva ani, la data de 9 ianuarie am fost anunțată că mi se desființeaza poziția. Alăuri de mine au fost mulți alți colegi, unii având și până la o vechime de 23 ani.
Până la acea dată nu am primit nici o notificare despre faptul că ar fi nemulțumiti asupra prestației mele.
Am fost anunțată că aș putea rămâne până la sfârșitul lunii, 31 ianuarie, fiind încă 16 zile în care pot să mai lucrez, însă am primit 4 luni compensație, prezentată ca fiind o propunere foarte „bună” față de alți competitori.
După toți acești ani, am fost tratată cu foarte multă indiferență și fără nici o explicație față de situație, doar ca ar fi o reducere de personal datorată costurilor și că nu ar avea legătură cu performanțele mele.
Citește și: Continuă concedierile și în 2025. Sute de angajați vor rămâne fără loc de muncă chiar la începutul anului
Consider și eu că nu e normal ceea ce se întâmplat, orice demers este binevenit”, a spus aceasta, citată de cluj24.
Wolters Kluwer este furnizor global de informații profesionale, soluții software și servicii sectoare precum cel fiscal, financiar, de audit, risc, conformitate și de reglementare. Wolters Kluwer Internațional a intrat pe piața românească în 2005, prin preluarea unor afaceri locale, respectiv Eon Programming, producătorul programului software legislativ Sintact, și Editura Rosetti, specializată pe domeniul juridic. Grupul deservește clienți din peste 180 de țări, desfășoară operațiuni în peste 40 de țări și are aproximativ 21.400 de angajați în întreaga lume.