Alertă, dispar bani de pe Revolut în timp ce dormi. Cum a rămas un client fără 1.000 de dolari peste noapte

În epoca modernă, hoţii s-au mutat din tramvai în faţa calculatoarelor, iar banii nu mai sunt furaţi cu tot cu portofel şi acte, ci de pe card.
Filip Stan
21 ian. 2025, 11:46
Alertă, dispar bani de pe Revolut în timp ce dormi. Cum a rămas un client fără 1.000 de dolari peste noapte

UPDATE: Mihai şi-a recuperat integral suma de la Revolut: „Le mulţumesc maxim!”

Aproape toate băncile mari au transmis la început de 2025, alerte cu privire la hackeri, iar pe listă s-a înscris şi Revolut, clineţii plângându-se pe reţelele sociale că le dispar banii de card fără să autorizeze acest lucru.

„Help!
Nah drăcie, aparent asta e o schemă nouă de furt online/clonat card, sau ce mai e și asta. Am pățit astă noapte cu un card virtual Revolut în timp ce dormeam și n-aveam notificări…
Vine un card authorization request mic de 1$ de la un merchant dubios „Oculus” whatever, pe care evident nu-l autorizezi pentru ca nu-l recunosti si clar la ora aia faci altceva. Se întâmplă ca următoarele cereri, pe acelasi card, cam 2-3 pe minut, de data asta mai mari, 100$ fiecare, curg ca și cum ar fi deja autorizate.
Nici cea mai vagă idee cum, dar mi se pare periculos si cred ca se poate intampla si cu alte carduri/banci. Am blocat toate cardurile momentan, si-am vorbit la support sa faca chargeback.
A mai pațit cineva?
Estimare rezolvare „transaction dispute/fraud/blah”… MARTIE… sume blocate – 1000$. Mulțumesc #revolut #revolutpremium @revolut, a scris Mihai pe facebook

Marian  a comentat la această postare. „Am patit acum doua luni cu un card de credit de la Transilvania. Tot noaptea… fara autorizare (eu noaptea tin telefonul in airplane mode). Banii i-am recuperat dar de atunci folosesc si la Transilvania si la Revolut limite pe carduri… marite bineinteles cand fac plati.

Mihai a plusat: „Am patit exact asa acum 2 ani dupa o vacanta in Turcia unde am platit aproape totul ( benzinarii, magazine) cu cardul Revolut. Card fizic. Ajuns acasa au inceput ” tatonari” cu tranzactii de 1 E de la unii care pareau onlineri, ca i-am cautat pe net. Am solicitat un alt card si gata. Acum pt onlineri, ca de aia il tin mai mult, ca interfata, platesc cu un card virtual valabil doar o tranzactie”

Anunţul Revolut după acest caz: prin aplicația Revolut):  „Situația este în analiză și evaluare la comerciantul către care s-au făcut plățile, proces care poate dura 20-40 de zile”

– clientul a primit sprijin din partea departamentului de Relații clienți, ca urmare a solicitării făcute în chat-ul din aplicație.
– de comun acord cu agentul de la Relații cu clienții, a fost contactat prin funcția apel în aplicație (convorbire telefonică securizată, derulată prin aplicația Revolut)
– situația este în analiză și evaluare la comerciantul către care s-au făcut plățile, proces care poate dura 20-40 de zile (detalii privind procedura)
– până la soluționarea cazului de către comerciant, clientului i s-au rambursat provizoriu sumele reclamate
Mai jos, aveți poziția companiei, pe care vă rog să o publicați (Departamentul Comunicare):

Ne pare rău când aflăm de orice situație în care clienții noștri sunt victimele ale unor fraude. Revolut tratează cu maximă seriozitate frauda și riscurile privind atragerea clienților în scenarii de criminalitate financiară, un fenomen care afectează întreaga industrie.

De aceea, am făcut investiții semnificative în dezvoltarea echipei noastre FinCrime, care reprezintă acum mai mult de o treime din totalul efectivelor noastre la nivel global, peste 10.000 de salariați. Am dezvoltat și implementat modele avansate de inteligență artificială capabile să detecteze și să blocheze tranzacții potențial frauduloase, utilizând sute de date interne și externe. Jumătate dintre analiștii noștri de date lucrează la proiecte sau produse de prevenire a criminalității financiare. 

Cum ajutăm clienții: 
  • Punem la dispoziție direct din aplicație carduri virtuale de unică folosință pot fi folosite pentru o singură tranzacție, având un număr de card, CVV și dată de expirare care se aplică pentru o tranzacție unică. Imediat ce plata s-a realizat, acesta este distrus și se reduce astfel riscul de utilizare pentru tranzacții neautorizate, protejând datele personale și pe cele financiare. 

  • Dispunem de sisteme complexe de detectare a fraudelor care monitorizează constant tranzacțiile pentru a se asigura că plățile clienților sunt sigure. Acestea includ și mecanisme de inteligență artificială care pot detecta dacă o plată cu cardul este făcută de către utilizator sau este un scenariu de scam, ceea ce conduce la blocarea plății. Clientul este împiedicat astfel să efectueze o plată similară și este direcționat către un flux de intervenție în cazul fraudelor, în aplicație. 

  • Avem o echipă de intervenție în caz de fraudă disponibilă 24/7. În cazul în care clienții au dubii legate de anumite tranzacții sau întâmpină probleme, pot apela la un agent de suport prin intermediul chat-ului din aplicație. 

  • De săptămâna aceasta, am lansat o nouă funcționalitate pentru clienții noștri – apelurile în aplicație (in-app calls). Clienții pot solicita sau pot agrea în chat-ul din aplicație să discute telefonic cu agenții noștri de la Relații cu clienții, conversațiile fiind realizate într-un mediu sigur și securizat, în aplicația Revolut.

Conform celui mai recent Raport privind fraudele și protecția fondurilor consumatorilor făcut public de Revolut (pentru prima jumătate a anului 2024), cazurile de fraudă cu cardul neautorizate reprezintă cea mai răspândită formă de fraudă, adică aproximativ 95% din totalul cazurilor înregistrate în perioada menționată. Fraudele neautorizate se produc atunci când escrocii obțin acces fără autorizarea clienților la datele de card sau la datele personale ale acestora și pe care le folosesc ulterior pentru a face plăți neautorizate sau pentru a aplica la servicii de creditare, carduri de credit sau pentru alte scopuri. 
Totuși, aceste cazuri nu reflectă experiența majorității covârșitoare a clienților, care continuă să se bucure de produsele și serviciile Revolut în siguranță. Oricât de mult am evolua și am inova pentru a ne proteja clienții, există întotdeauna loc pentru și mai multe de făcut pentru a combate această problemă la nivelul întregii industrii și vom depune toate eforturile pentru a reduce și mai mult numărul fraudelor.” 

 

Anunţ important pentru clienţii băncilor BCR, BRD, Raiffeisen, BT, CEC și ING. Semnal de alarmă privind banii de pe card şi tranzacţiile online

Avertizare  oficială a Directoratului de Securitate Cibernetică – Continuă campania de fraudă prin folosirea identităţii unor companii de curierat / Victimele sunt direcţionate spre un site fals şi trebuie să pătească, prin Revolut, o presupusă taxă de livrare

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează, joi, că, pe măsură ce cumpărăturile online sunt tot mai frecvente, continuă campania de fraudă prin folosirea identităţii unor companii de curierat. Victimele sunt direcţionate spre un site fals şi trebuie să pătească, prin Revolut, o presupusă taxă de livrare.

”Pe măsură ce cumpărăturile online devin tot mai frecvente, primim din ce în ce mai multe notificări, mesaje şi email-uri de la servicii de curierat sau Poştă. Infractorii cibernetici profită de această rutină şi trimit SMS-uri pretinzând că sunt din partea unor astfel de entităţi pentru a ne întinde capcane.  SMishing-ul este o formă de fraudă similară cu phishing-ul, dar realizată prin intermediul mesajelor text (SMS), combinând termenii SMS şi phishing”, a transmis, joi, DNSC, într-un text instituşat AVERTIZARE.

Specialiştii explică şi cum funcţionează frauda: ”Atacatorii trimit mesaje text care par să provină de la o sursă de încredere, cum ar fi o companie de livrare, ca în exemplul din imagini. Mesajul conţine un link care, odată accesat, direcţionează victima către un site web fals, unde infractorii susţin că livrarea unui colet fictiv nu a putut fi efectuată şi că acesta trebuie livrat din nou. Pentru această nouă livrare, se solicită plata unei presupuse taxe de livrare, prin intermediul Revolut. Această plată va ajunge, în realitate, direct în conturile atacatorilor”.

Cum să vă protejaţi:

  • Gândiţi logic, citiţi cu atenţie când primiţi un mesaj şi nu acţionaţi în grabă
    NU faceţi clic pe linkuri din mesaje text de la surse necunoscute. Nu apelaţi numere de telefon furnizate şi nu răspundeţi la astfel de mesaje suspecte
    Nu furnizaţi niciodată informaţii sensibile prin SMS
    Fiţi atenţi la mesajele text care vă solicită să acţionaţi imediat sau să efectuaţi plăţi în regim de urgenţă

Ce să faceţi dacă credeţi că aţi fost victima unui atac de smishing:

  • Contactaţi imediat banca dumneavoastră, în cazul în care aţi furnizat date de card sau de autentificare la contul dvs., sau dacă aţi efectuat o plată către atacatori
    Notificaţi entitatea a cărei identităţi este folosită pentru a ajuta la soluţionarea cât mai rapidă a confuziei generate de tentativa de fraudă
    Raportaţi incidentul către DNSC (prin platforma PNRISC sau la telefon 1911) şi către Poliţia Română (petiţ[email protected]) în cazul în care aţi suferit pagube financiare

 

Revolut a anunţat recent că a început migrarea clienţilor români la noua entitate bancară locală, în cadrul unui proces etapizat. Toate conturile Revolut din România care trec pe noua entitate primesc un IBAN local propriu Revolut. De asemenea, clienţii noi care îşi deschid conturi Revolut primesc un IBAN românesc în formatul RO – REVO. Sucursala din România completează seria de sucursale locale deschise în Irlanda, Franţa, Spania, Olanda, Germania, Italia.

”Revolut Bank UAB, banca digitală europeană cu peste 36 de milioane de clienţi în Spaţiul Economic European (SEE) şi peste 4 milioane în România, anunţă că a demarat migrarea clienţilor de pe entitatea lituaniană pe cea locală. De vineri, 13 decembrie, banca digitală a început şi alocarea de IBAN-uri locale proprii.

În ultimele 12 luni, Revolut a deschis sucursale locale în Irlanda, Franţa, Spania, Olanda, Germania, Italia, iar sucursala din România este următoarea care devine operaţională, printr-un proces etapizat.

”Odată cu migrarea la noile IBAN-uri locale şi cu participarea la schemele locale de plăţi, Revolut răspunde nevoilor financiare în creştere ale clienţilor români persoane fizice sau juridice şi va continua diversificarea portofoliului de produse bancare”, anunţă Revolut.

Similar tuturor produselor şi serviciilor furnizate de Revolut, migrarea va fi un proces automat şi simplificat, în timp ce experienţa clientului va rămâne neschimbată. Toate serviciile legate de conturile de plăţi utilizate de clienţi (ex. Cont Personal, Planuri Plătite, Conturi Comune, Revolut Pro, debite directe şi transferuri de bani locale şi internaţionale, schimb valutar, plăţi cu cardul, Revolut

Adăugarea IBAN-ului românesc oferit de Revolut le facilitează utilizatorilor români persoane fizice sau juridice posibilitatea de a încasa salariul direct în acest cont sau de a-şi planifica plata abonamentelor şi a facturilor.

”Ţinând cont de mărimea portofoliului de clienţi şi complexitatea procesului, compania depune toate eforturile astfel încât trecerea la noul IBAN Revolut să se realizeze fără dificultăţi pentru clienţi. Clienţii sunt informaţi direct de către bancă în legătură cu tranziţia la noul IBAN local, de aceea fiind important ca aceştia să acorde atenţie notificărilor din aplicaţie sau emailurilor transmise de bancă”, precizează Revolut.

Pentru a evita întârzieri la încasarea fondurilor, Revolut le recomandă clienţilor care folosesc frecvent actualul IBAN ca, imediat după primirea notificării privind actualizarea acestuia, să le comunice noul IBAN local partenerilor, angajatorilor sau autorităţilor de la care primesc fonduri sau încasează salariul. Pentru a asigura clienţilor un timp de acomodare, transferurile făcute către IBAN-ul actul (vechi) se vor redirecţiona automat către noul IBAN local, până la data de 31 decembrie 2024. Ulterior acestei date, transferurile se vor returna către trimiţător.

La ce trebuie să fie atenți românii cu bani pe Revolut. ANAF le poate bloca acum conturile mult mai ușor

După emiterea IBAN-urilor locale va urma migrarea pe noua entitate bancară locală. Conturile Revolut vor fi administrate de sucursala din România a Revolut Bank UAB şi se vor supune legislaţiei locale, în timp ce depozitele clienţilor vor continua să fie garantate până la 100.000 de euro de Fondul Lituanian de Garantare a Depozitelor. Revolut Bank operează pe 30 de pieţe din Spaţiul Economic European (SEE) şi este autorizată şi reglementată de Banca Centrală Europeană şi de Banca Lituaniei.

„După recenta integrare a sistemelor noastre cu sistemele locale de plăţi ReGIS şi TRANSFOND, acum trecem la o nouă etapă spre operaţionalizarea sucursalei Revolut Bank UAB în România. Pentru Revolut, acest demers este o dovadă a promisiunii de a deveni cu adevărat un cont bancar principal pentru clienţii noştri români. Dată fiind dimensiunea portofoliului nostru, acest proces complex din punct de vedere operaţional se va realiza treptat. Avem certitudinea că utilizatorii înţeleg că, oricât de mult am simplifica pentru ei tranziţia la noul serviciu, este posibil să întâmpinăm şi provocări. Le mulţumim anticipat pentru cooperare şi loialitate şi îi asigurăm că rămânem fideli viziunii noastre de a face banking-ul mai simplu şi mai la îndemână pentru fiecare dintre ei. Cu noul IBAN local Revolut şi accesul la sistemele locale de plăţi, clienţii vor putea să-şi valorifice şi mai bine bugetele, având la dispoziţie, în acelaşi loc, în aceeaşi aplicaţie, un întreg ecosistem care îi ajută să îşi gestioneze banii personali şi mai bine, a declarat Gabriela Simion, manager general al Revolut Bank UAB Sucursala România.

Revolut este o bancă europeană licenţiată şi o firmă de investiţii. În 2015, Revolut s-a lansat în Marea Britanie, oferind servicii de transfer de bani şi schimb valutar. În prezent, peste 50 de milioane de clienţi din întreaga lume folosesc produsele Revolut pentru a efectua mai mult de jumătate de miliard de tranzacţii pe lună.

Serviciile bancare în Spaţiul Economic European (SEE) sunt oferite de Revolut Bank UAB (304580906), o bancă înregistrată în Republica Lituania, autorizată şi supravegheată de Banca Lituaniei şi Banca Centrală Europeană (BCE).

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Pozele pe care astăzi le-ar vrea șterse au ieșit la suprafață! Cum arăta Melania Trump acum 25 de ani – FOTO
Fanatik.ro
Comuna bogată din România care poate deveni oraș, deși locuitorii nu își doresc acest lucru. O mulțime de persoane s-au mutat aici în ultimii ani
Capital.ro
Se retrage permisul de conducere pe viață. Șoferii nu mai au dreptul să îl recupereze vreodată
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Cât de nazist a fost gestul făcut de Elon Musk la învestirea lui Donald Trump: „Nu știu cât a învățat el istorie”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Echipa de fotbal care a renăscut din cenușă. Aproape toți jucătorii au murit într-o tragedie aviatică, iar astăzi este în prima ligă
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Cine a creat rochia purtată de Melania Trump. Cât a costat creația unică a designer-ului care le-a îmbrăcat și pe Hillary Clinton, Laura Bush sau Michelle Obama
Cancan.ro
Anda, o tânără de 34 de ani din Târgu-Jiu, a fost găsită moartă în propriul apartament 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. Americanii dau alerta în România: Când mă bag, câștig!
StirileBZI
O nouă minivacanță pentru români: Când pică Paștele Ortodox și Catolic în 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Atac cu cuțitul în Tel Aviv: Patru persoane rănite și atacatorul lichidat
MediaFlux
RĂZBOIUL e la FINAL! Trump PUNE LA cale PLANUL cu Zelenski
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!