Cu ingrediente de calitate și un mod de preparare ușor de urmat, Cristina Cioran a creat preparatul – ideal și pentru copii – , ce poate fi păstrat chiar și o săptămână în frigider. Descoperă cum să prepari un pate fin și gustos, cu unt, smântână, cimbru și un strop de inspirație!
Ingrediente
o casoletă de ficat de pui proaspăt, bine curățat
200 g unt
smântână de gătit
sare celtică
cimbru uscat
piper
o ceapă mare
2 căței de usturoi
50 ml apă
Cristina a ales o rețetă foarte simplă, cu ficăței de pui proaspeți, despre care atenționează că trebuie foarte bine curățați, la care se adaugă unt, opțional smântână de gătit, puțină sare, cimbru uscat, niște piper, o ceapă mare și doi căței de usturoi.
„Această rețetă este foarte potrivită și pentru copilași, acum depinde cum vreți și voi, dacă vreți mai dulceagă un pic, puneți mai multă smântână. Se pune și lapte, dar important e să folosim ingrediente de calitate, proaspete. Un astfel de pate poate rezista o săptămână în frigider, dacă îi punem, iar pentru a nu oxida, trebuie să-i punem și o peliculă de unt.”
„În tigaie nu punem foarte mult unt, punem numai așa pentru gătit, trebuie să se încălzească, să se topească, dar să nu se ardă. Dacă vă doriți, puteți să puneți și ulei de măsline… busuioc. Ficățelul o să-l ținem așa câteva minuțele pe mai multe părți, după care o să adăugăm ceapa și usturoiul mărunțite. Focul nu trebuie să fie mare.”
„Totul este pregătit ca să punem și ceapa în tigaie, avem pregătită și puțină apă, puteți pune lapte, dacă țineți neapărat. Amestecăm aici tot, arată demențial! Doamne și ce bine miroase!”
„Cimbru voi pune, nu foarte puțin, dar nici exagerat. Am pus și sare celtică. Dacă țineți neapărat, puteți să puneți foi de dafin, eu nu pun. Lăsăm încă 3-4 minute să se gătească, pentru că trebuie să fie bine gătit.”
„Toate se blendează în final.”
„E momentul să punem și apă, 50 de mililitri, cam așa, pentru cât ficat avem acolo. O să transferăm ficățelul fără toată zeama din tigaie, pentru că este și apa care s-a lăsat în tigaie.”
„Punem în blender și se gustă de sare abia la final, dar ca să fie un pic mai dulceag așa, puteți pune smântână de gătit și bineînțeles, unt. Dacă vi se pare că-i prea uscat, bineînțeles că vă ajutați de puțină zeamă sau de smântână lichidă.”
„Putem să întindem puțin unt în casoletă pe care o folosim pentru conservare, dar nu este obligatoriu. Turnăm compoziția.”
„Eu n-o să-l bag direct la frigider, pentru că este încă fierbinte, îl las să se răcească la temperatura camerei, dar o să-i pun untul topit pe deasupra, pentru păstrare. Ia uite ce bine arată pateul meu!” a demonstrat Cristina Cioran, pe contul de YouTube.