Concedieri colective la o mare companie din România. Notificările au venit pe mail, se dau 2-9 salarii compensatorii, în funcţie de vechime

Damen Mangalia a anunțat autoritățile că va începe concedieri colective, în conformitate cu Planul de redresare agreat de instanță. Cei 263 de angajați vor fi concediați în urma unei selecții care cuprinde mai multe criterii.
Filip Stan
21 ian. 2025, 12:34
Concedieri colective la o mare companie din România. Notificările au venit pe mail, se dau 2-9 salarii compensatorii, în funcţie de vechime

Concedieri colective la Damen Mangalia. Compania a informat autoritățile despre inițierea unui proces de concedieri colective, conform Planului de redresare aprobat de instanță. Notificarea oficială a fost transmisă Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanța și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Constanța pe 14 ianuarie 2025, fiind semnată de directorul general al companiei și de administratorul judiciar CITR SPRL.

Printre motivele invocate de reprezentanții companiei se numără: urgență luării unor măsuri de redresare economică, diminuarea cheltuielilor cu personalul, eficientizarea la maxim a personalului rămas și creșterea adaptabilității personalului la noile nevoi economice.

Din notificare reiese că, în perioada 1 – 28 februarie 2025 vor fi demarate concedieri colective, astfel încât după această perioadă, după disponibilizarea celor 263 de angajați să rămâne 1.135 contracte de muncă.

Concedieri masive la o mare companie majoritară de stat: „Vor fi făcute reduceri de personal din toate departamentele”

Cei 263 de angajați vor fi concediați în urma unei selecții care cuprinde următoarele criterii, în ordinea în care acestea sunt menționate.

– dețin sau administrează întreprinderi de orice fel;

– au și un alt loc de muncă;

– îndeplinesc condițiile de pensionare;

– au cea mai mică vechime în cadrul DSM;

– lucrează ambii soți, unul va fi dat afară la solicitarea lui;

– măsura să afecteze întâi salariații care nu au copii;

– măsura să afecteze numai în ultimă instanță salariații care sunt singurii susținători ai familiei și pe cei care mai au cel mult 3 ani până la pensionare;

Notificarea prevede că angajații concediați pot fi reangajați pe același post în maximum 45 de zile dacă situația economică a firmei o permite.

Angajații aflați în concedii medicale sau concediu pentru creșterea copilului sau în incapacitate temporară de muncă nu pot fi concediați.

Ce salarii compensatorii pot primi angajații concediați

În notificarea trimisă ITM și AJOFM, conducerea Damen Mangalia și administratorul judiciar CITR precizează că angajații disponibilizați vor primi salarii compensatorii, în funcție de vechime:

– până la 5 ani: 2 salarii de bază medii brute la nivel de întreprindere;

– între 6 și 10 ani: 3 salarii de bază medii brute la nivel de întreprindere;

– între 11-15 ani: 5 salarii de bază medii brute la nivel de întreprindere;

– între 16 și 20 de ani: 7 salarii de bază medii brute la nivel de întreprindere;

– peste 21 de ani: 9 salarii de bază medii brute la nivel de întreprindere.

Ce spune Sindicatul Liber Navalistul despre concedieri

Concedierea celor 18,8% din personal ridică întrebări serioase despre modul în care va fi menținută capacitatea operațională a șantierului, precizează Sindicatul Liber Navalistul, cerând prelungirea termenului în care sunt concediați angajații, astfel încât aceștia să aibă timp să facă reconversie/recaluficare.

O importantă compania din România anunță concedieri la început de an

Sindicatul cere conducerii să spună de ce nu acceptă numirea unui administrator special special propus de acționarul majoritar.

Damen controlează 95% din masa credală, ceea ce îi permite o influență majoră asupra deciziilor privind restructurareea. „Este necesară o implicare mai activă a ambilor acționari în protejarea intereselor economice ale societății și ale salariaților”, arată documentul sindicatului.
Notificarea trimisă ITM și AJOFM Constanța și opinia sindicatului pot fi consultate aici și aici.

Insolvența

În vara anului trecut, Tribunalul Constanța a deschis procedura de insolvență a companiei Damen Mangalia. CITR filiala București a fost numit administrator judiciar.

Amintim că Damen Olanda a cerut la finalul lunii mai falimentul șantierului naval Damen Mangalia, la care are 49% din acțiuni, potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al instanțelor.

Este vorba de o sumă de aproximativ 160 de milioane de euro. Reprezintă împrumuturile scadente pe care Damen le-a acordat societății de la momentul preluării acțiunilor, din 2018, până în prezent”, a explicat pentru Europa Liberă președintele Sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă.

Acțiunea vine după ce olandezii au cerut deja la Curtea Internațională de Arbitraj de la Viena rezilierea acordului de asociere din 2018 prin care statul român devenea acționar majoritar al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Contactați de „Adevărul” reprezentanții grupului au refuzat să comenteze.

În toamna anului trecut, Damen Shipyards Group NV a dat în judecată Guvernul de la Haga pentru pierderile provocate afacerilor sale de sancţiunile impuse Rusiei

Damen Shipyards Group NV vrea să obţină despăgubiri pentru că „suferă pagube” de pe urma sancţiunilor, a precizat purtătorul de cuvânt al companiei Rick van de Weg.

Înainte de sancţiuni, Damen a semnat contracte cu cumpărători de nave din Rusia şi după invadarea Ucrainei Guvernul de la Haga a decis că acest gen de contracte nu mai pot fi onorate de companiile din Ţările de Jos. Guvernul nu a oferit Damen despăgubiri pentru pagube„, a informat Rick van de Weg.

Grupul olandez a întâmpinat probleme și în România: anul trecut a informat Guvernul și presa că se retrage din acordul cu statul român privind șantierul Damen Mangalia, dar că va rămâne să opereze la Galați.

„Așa cum Damen a notificat toate autoritățile responsabile, încetarea contractului de asociere este deja în vigoare de la 03.08.2023.

Damen așteaptă doar cooperarea părții române pentru o implementare eficientă a procedurii de retragere, cu cât mai puține perturbări posibile pentru toate părțile interesate”, informa compania în august 2023.

În luna mai 2024, Damen a dat România în judecată la o curte internațională de arbitraj, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Șantierul a fost cunoscut inițial sub numele de Șantierul Naval 2 Mai Mangalia și a început să construiască nave noi în 1976. În 1997, Daewoo-Mangalia Heavy Industries S.A. a preluat controlul șantierului și și-a schimbat focalizarea către construirea de nave mari de containere, vrachiere și cisterne. La sfârșitul anului 2017 Damen a achiziționat acționariatul Daewoo și în vara lui 2018 a preluat controlul operațional.

 

Pentru a asigura o gestionare echitabilă şi transparentă a planului de restructurare şi pentru a proteja drepturile salariaţilor afectaţi, Sindicatul Liber Navalistul formulează următoarele solicitări:

Transparenţă în deciziile economice şi de reorganizare

– Publicarea datelor economice: Solicită accesul la analiza financiară detaliată care justifică restructurarea, incluzând: Situaţia financiară completă a DSMa, inclusiv structura detaliată a costurilor şi a veniturilor.

  • Justificarea procentului de reducere a personalului în raport cu nevoile financiare ale societăţii.
  • Planificarea cheltuielilor şi veniturilor post-restructurare, pentru a evalua viabilitatea econormcă a companiei.

Prezentarea planului de restructurare complet: Solicită documentul integral al planului de restructurare aprobat, detaliind:

-Etapele planificate ale restructurării.
-Impactul aşteptat asupra producţiei, eventualelor proiectele existente şi viitoare.

Strategiile pentru asigurarea sustenabilităţii operaţionale şi economice a şantierului naval.

Protejarea salariaţilor vulnerabili

Aplicarea strictă a criteriilor de protecţie socială: Solicită ca toate criteriile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă (CCM) să fie respectate în procesul de selecţie pentru concedieri.

Poziţia Sindicatului Liber Navalistul

Sindicatul Liber Navalistul işi exprimă dezacordul faţă de măsurile drastice propuse în notificarea privind concedierile colective, considerând că acestea au fost luate fără o consultare adecvată cu partenerii sociali, fără o justificare economică detaliată şi fără luarea în considerare a unor alternative viabile.

Povestea oficială. Cum a intrat în insolvență Damen Shipyards Mangalia SA

Criza economică generală, Covid-19, războiul din Ucraina – acestea sunt unele dintre motivele enumerate în cererea de intrare în insolvență a Damen Shipyards Mangalia SA, conform Tribunalului Constanța.

Motivele au fost consemnate în Încheierea de ședință 274/2024 a Tribunalului Constanța, prin care judecătorul sindic a aprobat cererea și a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenței.

Conform BPI citat, în cauză, judecătorul sindic este magistratul Iuliana Maria Simion, din cadrul Secției a II-a Civile Tribunalului Constanța.

Conform sursei citate, motivelor enumerate anterior li se adaugă „scăderea semnificativă a cifrei de afaceri, lipsa unor comenzi ferme, lipsa de suport din partea acționarilor pentru obținerea de facilități de finanțare independente“.

Se arată în documentul citat că „la data de 30.05.2024 debitoarea Damen Shipyards Mangalia SA SRL, a investit judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Constanța – Secția a II-a Civilă cu soluționarea cererii de deschidere a procedurii generale a insolvenței reglementată de Legea nr. 85/2014, înregistrată sub nr.3753/118/2024“.

„În fapt, prezenta debitoare a apreciat că este în stare de insolvență, activitatea sa fiind perturbată ca urmare a crizei economice generale, COVID – 19, războiul din Ucraina, scăderea semnificativă a cifrei de afaceri, lipsa unor comenzi ferme, lipsa de suport din partea acționarilor pentru obținerea de facilități de finanțare independente“, conform Tribunalului Constanța.

„În acest context, prezenta debitoare și-a declarat intenția de reorganizare pe bază de plan în considerarea dispozițiilor art. 67 alin. 1 litera g din Legea nr. 85/2014, fără a nominaliza un administrator judiciar“, se mai arată în BPI.

Judecătorul sindic a mai arătat că instanța a calificat cererile creditoarelor Damen Holding BV, Nrg Navy Ren Group Maritime SRL, Messer România Gaz SRL, Pipe Construct SRL, Biamar Focus SRL, Subshore Mangalia SRL, Subsore R SRL, Jotun România SRL, Iridex Group Salubrizare SRL, Muehlhan SRL, Cucor Construct SRL, Pachira&Valven SRL, Șantierul Naval 2 Mai SA, Maha Pub Catering SRL, Radu Construct Alpin SRL, Industrial Cruman SRL „ca fiind declarații de creanță ce vor urma procedura de verificare și înregistrare la masa pasivă“.

Tribunalul a desemnat practicianul în insolvență propus de creditoarele Damen Holding BV, Subshore Mangalia SRL, Subsore R SRL și Muehlhan SRL, respectiv CITR SPRL din Cluj-Napoca.

Legat de acest aspect, se arată în BPI că „judecătorul sindic are în vedere faptul că, în ceea ce privește creanțele creditoarelor Damen Holding BV, Subshore Mangalia SRL, Subsore R SRL și Muehlhan SRL, valoarea însumată a acestora este mult superioară creanțelor celorlalte creditoare, chiar și prin raportare la valoarea cumulată a creanțelor creditoarelor Jotun România SRL, Iridex Group Salubrizare SRL, Cucor Construct SRL, Pachira&Valven SRL, Șantierul Naval 2 Mai SA, Maha Pub Catering SRL, Radu Construct Alpin SRL și Industrial Cruman SRL, care au solicitat desemnarea practicianului în insolvență Rtz&Partners SPRL Filiala București“.

Tabelul preliminar cranțelor poate fi consultat AICI.

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Pozele pe care astăzi le-ar vrea șterse au ieșit la suprafață! Cum arăta Melania Trump acum 25 de ani – FOTO
Fanatik.ro
Comuna bogată din România care poate deveni oraș, deși locuitorii nu își doresc acest lucru. O mulțime de persoane s-au mutat aici în ultimii ani
Capital.ro
Se retrage permisul de conducere pe viață. Șoferii nu mai au dreptul să îl recupereze vreodată
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Cât de nazist a fost gestul făcut de Elon Musk la învestirea lui Donald Trump: „Nu știu cât a învățat el istorie”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Echipa de fotbal care a renăscut din cenușă. Aproape toți jucătorii au murit într-o tragedie aviatică, iar astăzi este în prima ligă
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Cine a creat rochia purtată de Melania Trump. Cât a costat creația unică a designer-ului care le-a îmbrăcat și pe Hillary Clinton, Laura Bush sau Michelle Obama
Cancan.ro
Anda, o tânără de 34 de ani din Târgu-Jiu, a fost găsită moartă în propriul apartament 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. Americanii dau alerta în România: Când mă bag, câștig!
StirileBZI
O nouă minivacanță pentru români: Când pică Paștele Ortodox și Catolic în 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Atac cu cuțitul în Tel Aviv: Patru persoane rănite și atacatorul lichidat
MediaFlux
RĂZBOIUL e la FINAL! Trump PUNE LA cale PLANUL cu Zelenski
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!