Cine sunt cei care nu ar renunța la muncă dacă ar câștiga la Loto? Danezii!
La nivel mondial, Danemarca se menține printre primele cinci țări la capitolul echilibrului viață profesională – viață de familie. Doar 1,1 la sută dintre danezi lucrează minimum 50 de ore pe săptămână, în timp ce media în lume este mult mai mare – 10,2 la sută, potrivit datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Despre politicile muncii din Danemarca, datorită cărora s-a atins și menținut acest echilibru, a fost scrisă și o carte – ”The Art of Danish Living” (Arta de a trăi în stil danez). Autorul ei, Meik Wiking, spune că țara lui este un exemplu de urmat din acest punct de vedere.
”Danezii sunt cu adevărat fericiți la locul de muncă. Peste 60 la sută dintre danezi spun că ar continua să lucreze dacă ar câștiga la loterie și s-ar independența economic”, a declarat, pentru BBC, Meik Wiking, potrivit dcnews.
Și dacă Danemarca este recunoscută pentru oameni fericiți la muncă, se jusitifică existența unui Institutul de Cercetare a Fericirii în această țară. Acest institut, condus chiar de autorul cărții menționate, subliniază în studiile sale care sunt ”secretele” echilibrului solid dintre viața profesională și cea de familie. Printre acestea, dreptul la cel puțin cinci săptămâni de vacanță plătită pe an, pe lângă zilele de sărbătoare, plus concediu de maternitate și paternitate, cu durata de șase luni, plătit foarte bine.
Așa stând lucrurile în Danemarca, se explică și că șefii danezi au încredere în subalterni și în faptul că aceștia fac ce trebuie. Ca exemplu în acest sens, Meik Wiking menționează parcul de distracții Tivoli Gardens din Copenhaga, unde se aplică ”regula celor trei metri”. Ce presupune această regulă? Fiecare angajat este responsabil de tot ce se întâmplă în jurul său, pe o rază de trei metri.
”Dacă vezi gunoi în raza ta de trei metri, îl aduni. Iar dacă vezi un vizitator care caută ceva, te oprești și îl întrebi dacă îl poți ajuta”, explică directorul Institutului de Cercetare a Fericirii .
Fericirea la muncă a danezilor se explică și faptul că jobul și viața privată sunt despărțite de o graniță care nu se trece. ”Nu există o cultură a muncii în care trebuie să fii prezent și disponibil toată ziua, toată noaptea, pentru a demonstra că lucrezi din greu tot timpul”, spune Janine Leschke, profesoară la Departamentul de Management, Societate și Comunicare al Școlii de Afaceri din Copenhaga.
În acest context, s-a făcut o comparație cu SUA, unde unii angajatori le cer salariaților să fie disponibili și în weekend-uri, pentru a răspunde la email-uri.
”Dacă mi s-ar cere să răspund la mesaje și apeluri în weekend, ar fi un semnal de alarmă pentru mine și, probabil, aș schimba locul de muncă. Dar până acum nu mi s-a întâmplat mie și nici cuiva pe care îl cunosc”, mărturisește un danez.
Samantha Saxby, expertă americană în resurse umane, consideră că angajatorii din țara sa și din alte regiuni ale lumii ar putea începe să urmeze exemplul Danemarcei și al altor țări nordice la fel de fericite. Un exemplu, spune ea, prin care se ”dă prioritate bunăstării colective”.
Citește și Sondaj INSCOP – 88,1% dintre români se opun ieşirii din NATO şi UE, românii nu vor Ro-Exit