Crrin Antonescu este neieratător cu clasa politică după ce şi-a luat un lung concediu.” În România au existat și lideri, dar pe fond, răspunsul e neiertător, din păcate a fost lipsa unor lideri suficient de puternici, lideri cu adevărat.”, spune el, preiczând că Georgescu este „un drog ieftin”, iar Klaus Iohannis ar cam trebui să înceapă să-şi strângă bagajele de la Cotroceni.
„Această decizie din partea mea a fost un răspuns la solicitarea pe care liderii celor trei partide politice mi-au făcut-o. În general, acceptările și refuzurile mele nu presupun multe rugăminți, ci o propunere la care răspund cu „da” sau „nu”. A fost o decizie luată cu puțin timp pentru drămuirea ei, într-un moment în care criza din viața politică românească era și pentru mine evidentă. A fost o propunere surprinzătoare, căreia i-am dat un răspuns rapid, conștient că e o situație complicată și că e un rol foarte complicat.
PSD merge pe mâna lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale 2025
Toți suntem tensionați, preocupați. Am dat un răspuns favorabil, pozitiv, pentru că pot face ceva pentru țara mea, pot asuma această candidatură și pot oferi ce am de oferit compatrioților mei.
Avem toate elementele unei crize politice, cu reverberații importante în toată societatea. Este o criză, nu trebuie să mai căutăm alte cuvinte. E o criză nu doar pentru ca s-au anulat niște alegeri, nu doar pentru că această decizie produce o traumă. Nu-mi aduc aminte ca vreodată tensiunea să fie atât de mare, energii de tot felul mocnesc, energii de ură, de răzbunare, e ca o bubă, ca un abces.
Avem o criză la Palatul Cotroceni, privitor la rămânerea lui Iohannis acolo. E legală, are o legitimitate discutabilă și ar fi fost de dorit ca după ce noul Parlament s-a constituit, după ce s-a învestit un nou guvern, ca locul președintelui să fie ținut conform Constituției de președintele Senatului. Nu e singura problemă. Dacă tot a rămas președintele Iohannis nu funcționează măcar la nivelul comunicării publice de care cred că e mai mult nevoie ca oricând în această calitate. Guvernul e sub o presiune extraordinară, nu doar din cauza dificultăților bugetare, a avalanșei de suspiciuni publice care se revarsă asupra Guvenrului, unele nejustificate, pentru că de pildă Guvernul și forțele politice care îl compun sunt acuzate că ei au anulat alegerile. Guvernul mai are de dus și o altă dimensiune, unde președintele trebuia să joace un rol esențial, terenul de politică externă.
Pare că Statul nu are conducere, ceea ce nu e deloc bine. Această criză se va încheia abia odată cu încheierea procesului electoral reportat din 2024”, a explicat Crin Antonescu, întrebat la A3 de ce a revenit în politică.
Crin Antonescu: „Îmi este greu să spun, pentru că la prima vedere noi avem așa: să spunem ca partizanii domnului Georgescu că CCR a greșit, nu putem spune asta, atunci o luăm pe a doua, s-au petrecut lucruri ilegale și ca urmare alegerile viciate s-au anulat.
Elementele pe baza cărora s-au anulat au venit de la CSAT, s-au desecretizat. Eu nu pot spune că o instituție a eșuat, pentru că nu avem încă bucla aceasta închisă. Pot să spun însă că avem un eșec al marilor partide, PSD și PNL.
Cine critică faptul că PSD e la guvernare sau PNL că de ce face guvern cu PSD, ori se alintă ori aberează. Nu văd de ce ar fi fost mai bine ca PNL sau PSD să o invite pe Diana Șoșoacă să constituie o majoritate cu dânsa. Altceva nu se putea.”
Crin Antonescu a fost validat, marţi, de PSD, în mod oficial, drept candidat al partidului pentru alegerile prezidenţiale. Social-democraţii vor organiza, în 2 februarie, un Congres la care Crin Antonescu va participa, ca invitat, şi care va ratifica statutar susţinerea partidului pentru acesta.
PNL şi UDMR vor valida şi ei în zilele următoare, oficial, susţinerea pentru Antonescu, drept candidat unic al Coaliţiei, însă, primul sondaj realizat după anularea alegerilor prezidenţiale, arată că voturile candidaţilor care luptă împotriva lui Călin Georgescu sunt rupte între Crin Antonescu, Nicuşor Dan şi Elena Lasconi. În USR a început să apară un curent de opinie care îi cere lui Lasconi să se retragă din cursă, însă, deocamdată aceasta nu este de acord, la fel ca primarul Bucureştiului.